ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Ιράκ: Έκδοση ομολόγου 1 δισ. δολαρίων με ιδιαίτερη ζήτηση στις αγορές

Ιράκ: Έκδοση ομολόγου 1 δισ. δολαρίων με ιδιαίτερη ζήτηση στις αγορές

Το πολύπαθο από τις συγκρούσεις Ιράκ προχώρησε στην έκδοση ομολόγου, ενώ η μεγάλη ζήτησή του, μεταφράζεται από τους ειδικούς στην ανάγκη των αγορών εύρεσης επενδύσεων που, αν μη τι άλλο, προσδίδουν ιδιαίτερο ρίσκο.

Το ομόλογο του 1 δισ. δολαρίων, λήξης 2023, συγκέντρωσε προσφορές 6,6 δισ. δολαρίων όταν άνοιξε χθες το βιβλίο προσφορών. Η απόδοση καθορίστηκε στο 6,75%, ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για απόδοση πάνω από 7%. Η υψηλή ζήτηση καταγράφεται ενώ ενισχύεται το ενδιαφέρον των επενδυτών για ρίσκο στις κεφαλαιαγορές, καθώς τα χαμηλά επιτόκια τους ωθούν στο να αναζητήσουν υψηλότερες αποδόσεις αλλού, όπως αναφέρουν οι Financial Times.

Η πώληση χρέους από το Ιράκ είναι μια σημαντική στιγμή για τη Βαγδάτη, η οποία ποτέ δεν είχε προχωρήσει σε μια ανεξάρτητη κοινοπρακτική ομολογιακή έκδοση αυτού του τύπου. Η χώρα, που αγωνίζεται να ξεπεράσει χρόνια εσωτερικών συγκρούσεων ύστερα από την εισβολή των ξένων δυνάμεων υπό τις ΗΠΑ το 2003, προχώρησε το 2006 σε έκδοση ομολόγων 2,7 δισ. δολαρίων στο πλαίσιο της αναχρηματοδότησης παλαιότερων δανειακών της υποχρεώσεων.

Σύμφωνα με τον Σαμάντ Σιροχέι, επικεφαλής των αγορών χρέους στην αναδυόμενη Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική στη Citigroup, πρόκειται για την πρώτη κοινοπρακτική, διεθνή έκδοση ομολόγου της χώρας και «η ανταπόκριση επικυρώνει με ισχυρό τρόπο τα όσα έχει πετύχει η χώρα τα τελευταία χρόνια».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Νωρίτερα φέτος, το Ιράκ προχώρησε στην έκδοση ομολόγων ύψους 1 δισεκ. δολαρίων με την εγγύηση των ΗΠΑ και με κουπόνι 2,149%, η οποία συνδέθηκε με ένα διεθνές πακέτο στήριξης. Στα μέσα του 2016, η Βαγδάτη συμφώνησε με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε πρόγραμμα διάσωσης ύψους 5,4 δισεκ. δολαρίων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.