ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ερώτημα προς Κ.Βελόπουλο: Ο Ιησούς έγραψε τις επιστολές με το δεξί ή το αριστερό χέρι;

Die Welt για πενταετές ομόλογο: «Ακριβή μανούβρα εντυπωσιασμού από την ελληνική κυβέρνηση»

Die Welt για πενταετές ομόλογο: «Ακριβή μανούβρα εντυπωσιασμού από την ελληνική κυβέρνηση»

Άρθρο της γερμανικής εφημερίδας Die Welt αναφέρεται στην έκδοση πενταετούς ομολόγου από την ελληνική κυβέρνηση, σημειώνοντας πως το τίμημα που καλείται να πληρώσει η Αθήνα είναι μεγάλο, εξαιτίας του υψηλού επιτοκίου.

«Οι μεν μιλούν για το θαύμα της Αθήνας, οι δε για απρόσμενο προεκλογικό επίτευγμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Για πρώτη φορά μετά την έξοδο από το πρόγραμμα προσαρμογής τον Αύγουστο η Ελλάδα εξέδωσε ομόλογο για να διαπιστώσει το ενδιαφέρον των επενδυτών», γράφει η γερμανική εφημερίδα στο άρθρο της με τίτλο «Το ακριβό ελληνικό θαύμα».

Όπως παρατηρεί: «με το πενταετές ομόλογο το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών άντλησε 2,5 δις ευρώ. Αναγκάστηκε να καταβάλλει όμως επιτόκιο 3,6% για να προσελκύσει επενδυτές. Καμία χώρα στην ευρωζώνη δεν πληρώνει συγκριτικά τόσο πολλά. Η Γερμανία μάλιστα έχει αρνητικό επιτόκιο -0,3%, παίρνει δηλαδή από τους επενδυτές 0,3% για τα πενταετή ομόλογα.

Ωστόσο, η έκδοση του ομολόγου συνιστά μια ακόμα επιτυχία για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μετά τη διπλωματική του νίκη στην κόντρα για το ονοματολογικό με τη γειτονική “Μακεδονία”. Στο προοίμιο των εκλογών μπορεί να δείξει στον ελληνικό πληθυσμό ότι η χώρα στέκεται και πάλι οικονομικά στα πόδια της.»

Όπως σημειώνει παρακάτω «τα χρήματα που αντλήθηκαν από τις αγορές θα μπορούσαν να διατεθούν στην αποπληρωμή δανείων από το ΔΝΤ ή να ρεύσουν σ’ ένα όχημα ειδικού σκοπού που θα αγοράσει κόκκινα δάνεια από τις τράπεζες».

Και καταλήγει: «Το τίμημα που πρέπει να πληρώσει η Αθήνα είναι υψηλό. Το επιτόκιο του 3,6% σε σύγκριση με τα διεθνή επίπεδα φαντάζει τρομακτικό. Ακόμη και άλλες πολύ χρεωμένες χώρες της περιφέρειας πληρώνουν πολύ λιγότερα(…) Κάποιοι ειδικοί σχολιάζουν επικριτικά το βήμα της ελληνικής κυβέρνησης ως ακριβή μανούβρα εντυπωσιασμού, πόσο μάλλον που τα ταμειακά αποθέματα της χώρας βρίσκονται στα 30 δισ. ευρώ. Κι ο Τσίπρας κινδυνεύει να προκαλέσει την οργή των επενδυτών. Στις αρχές της εβδομάδας ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Φεβρουάριο κατά 11% σε 650 ευρώ το μήνα. Η ΕΕ και το ΔΝΤ είχαν χαρακτηρίσει τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κατώτατου μισθού, ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα των ελληνικών προγραμμάτων προσαρμογής».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.