ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Καταρχήν σύγκλιση απόψεων κυβέρνησης-τραπεζιτών για τα «κόκκινα δάνεια»

Καταρχήν σύγκλιση απόψεων κυβέρνησης-τραπεζιτών για τα «κόκκινα δάνεια»

Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η σημερινή συνάντηση κυβέρνησης – τραπεζιτών υπό τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου με κεντρικό θέμα συζήτησης την προστασία της πρώτης κατοικίας. Τέλη Φεβρουαρίου αναμένεται να ψηφισθεί το νέο διάδοχο σχήμα.

Συμφωνία δεν υπήρξε, ωστόσο και οι δύο πλευρές επιβεβαιώνουν ότι η σύσκεψη έγινε σε πολύ καλό κλίμα με διάθεση για συμβιβαστική λύση.

Η κυβέρνηση δέιχνει να υποχωρεί από μαξιμαλιστικές θέσεις που είχε διατυπώσει και μέσα στις επόμενες ημέρες θα «τρέξουν» για να βρουν την κοινή συνισταμένη των ορίων προστασίας.

Τόσο η πλευρά των τραπεζιτών όσο και της κυβέρνησης απέφυγαν να κάνουν δηλώσεις για τη συνάντηση, που κράτησε μιάμιση ώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ένα κλίμα αμοιβαίων υποχωρήσεων κυβέρνηση και τραπεζίτες φαίνεται ότι συνέκλιναν σε κάποια ζητήματα ενώ κάποια άλλα θα χρειαστεί να μελετηθούν περεταίρω. Στο πλαίσιο αυτό θεωρείται πιθανό να υπάρξει και δεύτερη συνάντηση, αν οι εκκρεμότητες δεν διευθετηθούν μεταξύ τραπεζών και αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών.

Πηγές διέψευδαν τα σενάρια που κυκλοφόρησαν νωρίτερα και έκαναν λόγο για νέα παράταση και διαβεβαίωναν πως θα υπάρξει κείμενο νόμου, το οποίο θα προωθηθεί στη Βουλή πρός ψήφιση πριν το τέλος Φεβρουαρίου. Οι ίδιες πηγές εξέφραζαν την εκτίμηση ότι τελικά κυβέρνηση και τραπεζίτες θα συγκλίνουν με όρους που δεν θα προκαλέσουν αναταράξεις τόσο σε σχέση με τους θεσμούς όσο και με τις τράπεζες.

Κατά πληροφορίες, κυβέρνηση και τραπεζίτες φέρεται να έχουν συγκλίνει στα 120.000 ευρώ αξία κατοικίας στο νέο καθεστώς καθώς και στην ένταξη σε αυτό και των πρώτων κατοικιών που έχουν υποθηκευθεί για άλλα δάνεια εκτός των στεγαστικών δηλαδή καταναλωτικά, επιχειρηματικά κλπ.

Από την κυβερνητική πλευρά στην σύσκεψη συμμετείχε ο πρωθυπουργός με τους αρμόδιους υπουργούς και από την πλευρά των τραπεζών ο πρόεδρος της ΕΕΤ Ν. Καραμούζης και οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών κ.κ. Β.Ψάλτης, Χ. Μεγάλου, Φ. Καραβίας και Π. Μυλωνάς.

Η αίσθηση πάντως που απεκόμισαν οι εκπρόσωποι των τραπεζών – και αυτό έχει τη σημασία του -είναι ότι ο πρωθυπουργός δεν επιθυμεί ρήξη με τον SSM.

Σύμφωνα με πηγή της κυβέρνησης υπήρξε πρόοδος σε όλα τα σημεία, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «είμαστε σε καλό σημείο».

Ωστόσο επεσήμανε ότι υπάρχουν «τεχνικές λεπτομέρειες» και «κάποιες εκ των οποίων είναι σημαντικές». Τις λεπτομέρειες αυτές θα συζητήσουν εκ νέου οι δύο πλευρές τις επόμενες ημέρες για να καταλήξουν.

Οι ίδιες πηγές απέρριπταν το ενδεχόμενο να υπάρξει παράταση νόμου Κατσέλη. Τόνιζαν μάλιστα πως ο νέος νόμος θα ψηφισθεί πριν το τέλος Φεβρουαρίου και το πλαίσιο θα είναι τέτοιο, ώστε:

  • Να μην δημιουργεί κινδύνους για τις τράπεζες,
  • Να είναι «κοινά επωφελές» και
  • Να προστατεύει την κύρια κατοικία.
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στη σύσκεψη μετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.