ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας: Mειώθηκαν κατά 9% οι παγκόσμιες εισαγωγές ελαιολάδου – Δείτε τα στοιχεία για όλες τις χώρες

Ποια η συμβολή της Ελλάδας

Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας: Mειώθηκαν κατά 9% οι παγκόσμιες εισαγωγές ελαιολάδου – Δείτε τα στοιχεία για όλες τις χώρες

Μειωμένες κατά 9% είναι οι παγκόσμιες εισαγωγές ελαιολάδου κατά το καλλιεργητικό έτος 2020/21. Οι εισαγωγές σε χώρες εκτός ΔΟΕ -οι οποίες αντιστοιχούν  στο 80% του συνόλου- μειώθηκαν κατά 3%. Παρά το γεγονός αυτό, οι εισαγωγές στις κύριες αγορές ήταν κατά 100.000 τόνους υψηλότερες από τον μέσο όρο. Η συμβολή της Ελλάδας στις παγκόσμιες εισαγωγές ανέρχεται σε 2,2%.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας, οκτώ από τις κύριες αγορές συνεισφέρουν περίπου το 80% των παγκόσμιων εισαγωγών ελαιολάδου και παρθένων ελαιολάδων: οι ΗΠΑ με 35%, η ΕΕ με 17%, η Βραζιλία με 8%, η Ιαπωνία με 6%, ο Καναδάς με 5%, η Κίνα με 4 %, η Αυστραλία με 3% και η Ρωσία με 2%.

Κατά την καλλιεργητική περίοδο 2020/21, οι εισαγωγές από αυτές τις αγορές μειώθηκαν κατά 10,8% σε σύγκριση με το 2019/20, διακόπτοντας την ανοδική τάση που παρατηρείται από το 2016/17. Παρόλα αυτά, οι εισαγωγές το 2020/21 παραμένουν 100.000 τόνοι πάνω από τον μέσο όρο των τελευταίων ετών.

Οι εισαγωγές προέρχονται κυρίως από την Ισπανία, η οποία συνεισφέρει το 29,2% των συνολικών εισαγωγών (-2,9% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους), ακολουθούμενη από την Τυνησία με 26,8%, την Ιταλία με 20,4%, την Πορτογαλία με 10,6%, την Αργεντινή με 3% , η Τουρκία με 2,9%, η Ελλάδα με 2,2%, η Χιλή με 1,7% και το Μαρόκο με 1,2%.

Περίπου το 75,8% των συνολικών εισαγωγών είναι παρθένο ελαιόλαδο, το 18,3% ελαιόλαδο και το υπόλοιπο 5,8% πυρηνέλαιο.

Ακολουθεί πίνακας με τις εισαγωγές στις κύριες αγορές ανά χώρα εταίρο και ανά είδος ελαιολάδου (2020/21)

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.