Κατακρημνίζεται η μετοχή της Moderna: Έχασε 67% της αξίας της – Στα 130 δισ.$ οι απώλειες για τον αμερικανικό κολοσσό!

Κατακρημνίζεται η μετοχή της Moderna: Έχασε 67% της αξίας της – Στα 130 δισ.$ οι απώλειες για τον αμερικανικό κολοσσό!

Πληγωμένη από μια απότομη μείωση στην αγορά αυτή την εβδομάδα, η μετοχή της Moderna υποχώρησε για έκτη συνεχή ημέρα την Παρασκευή, καθώς οι ειδικοί αμφισβήτησαν εάν οι πωλήσεις εμβολίων Covid-19 από μόνες τους θα δικαιολογήσουν την συνολική αποτίμηση της εταιρείας, εντείνοντας ένα κραχ που έχει εξαφανίσει περισσότερο από το 60% του αξίας σε μία από τις κορυφαίες μετοχές του περασμένου έτους αλλά σε μια από τις χειρότερες για το 2022.

Η μετοχή της Moderna υποχώρησε κατά 4,4% την Παρασκευή σε χαμηλό οκτώ μηνών στα 160 $, από τα 484 $ στις 9 Αυγουλάτου με αποτέλεσμα η εταιρεία να χάσει πάνω από 130 δισ.$.

Μιλώντας στο Yahoo Finance την Πέμπτη, ο αναλυτής του Jefferies Michael Yee είπε ότι οι «υπερβολικά υψηλές προσδοκίες» που τέθηκαν πέρυσι, καθώς το εμβόλιο Covid-19 της Moderna έγινε ευρέως διαθέσιμο στο κοινό, θα «οδηγήσουν σε προκλήσεις . . . για το τι ακολουθεί για την εταιρεία πέρα ​​από τα εμβόλια Covid».

Ο Yee είπε ότι το πρόσφατο κατρακύλισμα των μετοχών βοήθησε να ευθυγραμμιστεί η αποτίμηση της Moderna με άλλους ανταγωνιστές της βιοτεχνολογίας, αλλά προειδοποίησε ότι οι αναλυτές αναμένουν ολοένα και περισσότερο ότι οι πωλήσεις εμβολίων Covid – επί του παρόντος η μοναδική πηγή εσόδων της Moderna – θα μειωθούν τα επόμενα χρόνια καθώς η πανδημία γίνεται ενδημική και ο ανταγωνισμός θερμαίνεται μεταξύ των επιλογών θεραπείας και πρόληψης.

Η βουτιά της μετοχής της Moderna μείωσε τις τιμές τόσο πολύ που ο αναλυτής της Bank of America, Τζεφ Μίχαμ, είπε στους επενδυτές ότι η αποτίμησή της είναι πλέον «επιστροφή στη γη» μετά τη «πυραυλική» της άνοδο κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Τώρα η εταιρεία έχει επικεντρωθεί πέρα ​​από τον Covid στην ανάπτυξη ενός νέου εμβολίου κατά της γρίπης.

Η αναλύτρια της UBS, Eliana Merle, εμφανίζεται πιο αισιόδοξη για τις προοπτικές της Moderna, αποκαλώντας την τεχνολογία mRNA της ως ανασταλτική δύναμη στην ετήσια αγορά εμβολίων 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων και λέγοντας ότι η επιτυχία της με τον Covid-19 υποδηλώνει μεγάλη πιθανότητα επιτυχίας για άλλα εμβόλια.

Οι μετοχές της Moderna έχουν υποχωρήσει 67% από το υψηλό κλεισίματος όλων των εποχών των 484 δολαρίων στις 9 Αυγούστου, εξαλείφοντας περίπου 133 δισεκατομμύρια δολάρια από την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας, η οποία τώρα ανέρχεται σε περίπου 65 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.