ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ντράπηκε ο Χίμλερ όταν άκουσε τον Μαγιορκίνη...

Τελεσίγραφο ΕΕ στη Ρώμη: «Τροποποιήστε τον προϋπολογισμό σας μέχρι τη Δευτέρα» – Αγωνία Μοσκοβισί για Ιταλία

Τελεσίγραφο ΕΕ στη Ρώμη: «Τροποποιήστε τον προϋπολογισμό σας μέχρι τη Δευτέρα» –  Αγωνία Μοσκοβισί για Ιταλία

Για «άνευ προηγουμένου απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους» της Ευρωζώνης κάνει λόγο η επιστολή της Κομισιόν, την οποία παρέδωσε ο Επίτροπος Pier Moscovici, στον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, Giovanni Tria.

Η απόκλιση αυτή είναι “άνευ προηγουμένου στην ιστορία του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης” γράφει η Κομισιόν, ζητώντας από την ιταλική κυβέρνηση να υποβάλει τις παρατηρήσεις της πριν από “το μεσημέρι της Δευτέρας, 22 Οκτωβρίου”.

Η δημοσιοποίηση της επιστολής της Κομισιόν, ήταν αρκετή για να οδηγήσει σε νέα έκρηξη το κόστος δανεισμού για την Ιταλία, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να φθάνει στο 3,71%.

«Σας αποστέλλουμε αυτήν την επιστολή καθώς τα σχέδια της Ιταλίας αποτελούν σαφή και σημαντική απόκλιση από τους δημοσιονομικούς κανόνες όπως αυτοί καθορίζονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης», αναφέρεται στην επιστολή της Κομισιόν.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε από τις Βρυξέλλες ότι το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει το Σάββατο για να συζητήσει τον προϋπολογισμό και διάφορα φορολογικά ζητήματα.

Όπως αναφέρει το ιταλικό πρακτορείο Ansa ο κ. Conte σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει ότι «δεν ανησυχούμε και τόσο πολύ. Θα ανησυχούσαμε εάν είχαμε καταθέσει έναν παράλογο προϋπολογισμό, αλλά αυτό δεν ισχύει.

Ο προϋπολογισμός που καταθέσαμε είναι λογικός, «καλοφτιαγμένος» και έχει ως βασικό στόχο να διασφαλίσει την υγιή ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας και να στηρίξει την κοινωνική συνοχή στη χώρα μας.

Σαφώς θα συζητήσουμε με την Ευρωζώνη.

Δεν μας τρομάζει ο διάλογος όσο αυτός είναι εποικοδομητικός και φυσικά γίνεται χωρίς προκαταλήψεις».

Ταυτόχρονα, όμως, ο κ. Conte προσέθεσε ότι η ιταλική κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή και με τους οίκους αξιολόγησης και ευελπιστεί ότι η ενημέρωση που γίνεται σε εκπροσώπους τους θα είναι αρκετή ώστε να μην υπάρξει στο μέλλον η υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ιταλίας.

Χαμηλούς τόνους, πάντως, θέλησε να κρατήσει και ο Επίτροπος Moscovici – τονίζοντας σε ανάρτησή του στο Twitter, ότι συμφώνησε με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, G. Tria, να συνεχίσουν τον διάλογο, ενώ φρόντισε να τονίσει ότι «δεν μπορώ να φανταστώ την Ευρωζώνη χωρίς την Ιταλία».

Νέα άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων, βουτιά στο ιταλικό χρηματιστήριο

Στο «κόκκινο» έκλεισε, εν τω μεταξύ, το χρηματιστήριο του Μιλάνου, ενώ οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων σημείωσαν δραματική άνοδο, μετά τις έμμεσες απειλές του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Mario Draghi, προς την Ιταλία.

Μιλώντας από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο Draghi προειδοποίησε ότι η οποιαδήποτε αμφισβήτηση των δημοσιονομικών κανόνων που έχει θέσει η ΕΕ θα λειτουργήσει αρνητικά τόσο για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, όσο και την ανάπτυξη των κρατών του μπλοκ.

Οι δηλώσεις του, αν και δεν κατονόμασε την ιταλική κυβέρνηση, θεωρήθηκαν μια έμμεση απειλή προς τη Ρώμη, ασκώντας απότομες πιέσεις στις αγορές ομολόγων και μετοχών της Ιταλίας.

Ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο κατέγραψε «βουτιά» 1,89% κι έκλεισε στις 19.087,53 μονάδες, ενώ η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας «εκτοξεύτηκε» στο 3,70%.

Borghi (Λέγκα): Δεν έχουμε πρόθεση να βλάψουμε τις ιταλικές τράπεζες με τον προϋπολογισμό του 2019

Να κατευνάσει τις ανησυχίες που προκαλεί το προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού 2019, αναφορικά με τις συνέπειες στον τραπεζικό κλάδο, επιχείρησε βουλευτής της Λέγκας του Βορρά και στενός συνεργάτης του Matteo Salvini, Claudio Borghi.

Ο Borghi, επικεφαλής της επιτροπής προϋπολογισμού της κάτω βουλής, δήλωσε ότι δεν αποτελεί πρόθεση της κυβέρνησης να βλάψει τις ιταλικές τράπεζες μέσω του προϋπολογισμού.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.