Ο Β. Πούτιν υποσχέθηκε στον Μ. Ντράγκι τη συμμετοχή της Ρωσίας στον αγώνα κατά της παγκόσμιας κρίσης

Νωρίτερα, η ιταλική ενεργειακή εταιρεία Eni ανακοίνωσε ότι άνοιξε λογαριασμό σε ρούβλι στην Gazprombank

Ο Β. Πούτιν υποσχέθηκε στον Μ. Ντράγκι τη συμμετοχή της Ρωσίας στον αγώνα κατά της παγκόσμιας κρίσης

Η Ρωσία είναι έτοιμη να εξάγει σιτηρά και λιπάσματα εάν αρθούν οι κυρώσεις. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διαβεβαίωσε τον πρωθυπουργό της Ιταλίας για την πρόθεση της Μόσχας να συνεχίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου.

Η Ρωσία είναι έτοιμη να εξάγει σιτηρά και λιπάσματα εάν αρθούν οι κυρώσεις από αυτήν. Αυτό δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, ανέφερε την Πέμπτη η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου.

Η συνομιλία έγινε με πρωτοβουλία της ιταλικής πλευράς.

«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία είναι έτοιμη να συμβάλει σημαντικά στην υπέρβαση της επισιτιστικής κρίσης μέσω της εξαγωγής σιτηρών και λιπασμάτων, με την άρση των περιορισμών από τη Δύση», σημείωσε το Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας εξετάστηκε λεπτομερώς «η κατάσταση στον τομέα της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας».

Σημειώνοντας τις αβάσιμες κατηγορίες της Ρωσίας για προβλήματα με την προμήθεια γεωργικών προϊόντων στις παγκόσμιες αγορές, ο Βλαντιμίρ Πούτιν επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι οι δυσκολίες που έχουν προκύψει σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με διαταραχές στη λειτουργία των αλυσίδων παραγωγής και στην οικονομική πολιτική των δυτικών χωρών κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί λόγω των αντιρωσικών περιορισμών που επιβλήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε η υπηρεσία Τύπου του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Κατάσταση στην Ουκρανία 

Ο Πούτιν συζήτησε την κατάσταση στην Ουκρανία με τον Ντράγκι, μίλησε για την εγκαθίδρυση μιας ειρηνικής ζωής στις απελευθερωμένες πόλεις του Ντονμπάς και αναφέρθηκε στο πάγωμα των διαπραγματεύσεων από το Κίεβο, ανέφερε το Κρεμλίνο.

Σημειώνεται ότι ο Ρώσος ηγέτης μίλησε αναλυτικά για τα μέτρα ασφάλειας της ναυσιπλοΐας, «συμπεριλαμβανομένου του καθημερινού ανοίγματος ανθρωπιστικών διαδρόμων για την έξοδο πολιτικών πλοίων από τα λιμάνια της Αζοφικής και της Μαύρης Θάλασσας, που εμποδίζεται από Ουκρανική πλευρά». 

«Δόθηκαν επίσης βασικές αξιολογήσεις για τη διαπραγματευτική διαδικασία που παγώνει το Κίεβο», πρόσθεσε το Κρεμλίνο.

Παροχές φυσικού αερίου 

Ο Ρώσος Πρόεδρος διαβεβαίωσε τον Ιταλό Πρωθυπουργό για την πρόθεση της συνέχισης των προμηθειών φυσικού αερίου στη χώρα του.

«Κατά τη συζήτηση για θέματα ενεργειακής ασφάλειας, επιβεβαιώθηκε η πρόθεση της ρωσικής πλευράς να συνεχίσει να εξασφαλίζει αδιάλειπτη προμήθεια φυσικού αερίου στην Ιταλία σε τιμές που καθορίζονται στα συμβόλαια», ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου σχετικά με το περιεχόμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας Πούτιν και Ντράγκι.

Στις 31 Μαρτίου, ο Πούτιν υπέγραψε διάταγμα που από την 1η Απριλίου ορίζει μια νέα διαδικασία πληρωμής για τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου από αγοραστές από μη φιλικές χώρες.

Αυτά τα κράτη πρέπει να πληρώσουν για προμήθειες μέσω ειδικών λογαριασμών στο Gazprombank, όπου τα κεφάλαια θα μετατραπούν σε ρούβλια.

Ταυτόχρονα, η Ρωσία θα συνεχίσει να προμηθεύει φυσικό αέριο σε όγκους και σε τιμές που είχαν καθοριστεί σε προηγούμενα συμβόλαια.

Νωρίτερα, η ιταλική ενεργειακή εταιρεία Eni ανακοίνωσε ότι άνοιξε λογαριασμό σε ρούβλι στην Gazprombank.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.