ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Σε απόγνωση οι επιχειρηματίες στην εστίαση: «Δεν θα γεμίζουμε τα καταστήματα μας μόνο με εμβολιασμένους»

Όσα ανέφερε ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων

Σε απόγνωση οι επιχειρηματίες στην εστίαση: «Δεν θα γεμίζουμε τα καταστήματα μας μόνο με εμβολιασμένους»

Ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Κουράσης, εξέφρασε την ανησυχία που επικρατεί μεταξύ των επιχειρηματιών εστίασης και διασκέδασης, μετά την εξαγγελία του ίδιου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για παρουσία μόνο εμβολιασμένων σε κλειστούς χώρους.

Όπως τονίζει οι επιχειρηματίες φοβούνται ότι δε θα καταφέρουν να γεμίσουν τους κλειστούς χώρους μόνο με εμβολιασμένους, αφού οι ρυθμοί των εμβολιασμών δεν κινούνται μέχρι στιγμής σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Κατά τον ίδιο, το πρόβλημα στον κλάδο είναι πολύ μεγάλο, αφού σχεδόν μία στις τέσσερις επιχειρήσεις, το 22% πανελληνίως, δε διαθέτει καθόλου εξωτερικούς χώρους ή διαθέτει κάποιον υποτυπώδη.

Παράλληλα, ο κ. Κουράσης θεωρεί δεδομένο το αποτύπωμα της κατάστασης στους τζίρους των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης, με μείωση κατά πάσα πιθανότητα μεγαλύτερη του 30% που καταγράφεται από τις 3 Μαΐου που τα καταστήματα σήκωσαν ρολά.

«Η όλη κατάσταση αντιμετωπίζεται με μεγάλη αβεβαιότητα. Η ανησυχία μεταξύ των συναδέλφων είναι διάχυτη. Σε πολύ δύσκολη θέση είναι το 22% των επιχειρηματιών, των οποίων τα καταστήματα δε διαθέτουν καθόλου εξωτερικούς χώρους. Το ποσοστό είναι πολύ μεγάλο. Οι επιχειρηματίες φοβούνται ότι δε θα γεμίσουν τα καταστήματά τους μόνο με εμβολιασμένους. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι η πληρότητα θα μπορεί να φτάνει στο 85%, η οποία μπορεί να πέσει και στο 60% με τις αποστάσεις και τα υγειονομικά μέτρα σε πολλές επιχειρήσεις, είναι και το ότι έχει αλλάξει και ο τρόπος διασκέδασης που ξέραμε, αφού στα κέντρα διασκέδασης απαγορεύονται ο χορός και οι όρθιοι πελάτες. Ευελπιστούμε να αυξηθεί το ποσοστό των εμβολιασμένων», τονίζει ο κ. Κουράσης στο Έθνος.

Μεγαλύτερο πρόβλημα σε καφέ και εστιατόρια

Ο ίδιος εκφράζει την εκτίμηση ότι μεγαλύτερο θα είναι το πρόβλημα για τα καφέ και τα εστιατόρια, ενώ αναφορικά με τα κέντρα διασκέδασης, υποστηρίζει ότι αυτά θα έχουν μια σχετικά καλύτερη πορεία, διότι πρόκειται για μία μορφή διασκέδασης, η οποία έχει λείψει πάρα πολύ από τον κόσμο.

Σε ό,τι αφορά τους τζίρους, εκτιμάει ότι θα είναι πολύ χαμηλοί, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί τεράστιο ζήτημα για τη βιωσιμότητα πολλών επιχειρήσεων, οι οποίες δε θα μπορέσουν να βγάλουν τις δαπάνες. Ήδη το πρόβλημα είναι αισθητό, αφού κατά μέσο όρο οι τζίροι σήμερα είναι χαμηλότεροι κατά 30%.

Μέτρα στήριξης

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της βιωσιμότητας, με το οποίο θα έρθουν αντιμέτωπες πολλές επιχειρήσεις, εξαιτίας των μέτρων για την αναχαίτιση της πανδημίας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων ζητάει μέτρα στήριξης από την Πολιτεία, σε ό,τι αφορά τα ενοίκια που καταβάλουν για τα καταστήματά τους.

Ειδικότερα, η ομοσπονδία ζητάει να καλυφθεί κατά 100% το κόστος του ενοικίου για το μήνα Ιούλιο, τον οποίο, όπως υποστηρίζει, πολλές επιχειρήσεις ή δεν άνοιξαν καθόλου ή υπολειτουργούν και την κάλυψη κατά τουλάχιστον 40% των ενοικίων μέχρι το τέλος του χρόνου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.