
«Είναι ένα φαινόμενο εξωγενές, χτυπάει όλες τις χώρες του κόσμου, το οποίο ελπίζω να αποδειχθεί παροδικό ως προς τις εισαγόμενες συνέπειες του» σημείωσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πριν αναλύσει τις παρεμβάσεις στο μέτωπο των ανατιμήσεων.
Αφήνοντας έτσι ορθάνοικτο το παράθυρο για νέο γύρο «αντίδοτων» στην περίπτωση που το ράλι σε ενέργεια, πρώτες ύλες και τρόφιμα δεν σταματήσει μέσα στους επόμενους μήνες, όπως εκτιμούν οι αναλυτές.
Οι παρεμβάσεις στο μέτωπο των ανατιμήσεων έπρεπε να απαντήσουν σε τρία «αγκάθια»: 1) στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας 2) στο κόστος της θέρμανσης 3) στο κόστος ειδών ευρείας κατανάλωσης, με φόντο τις πρωτοφανείς αυξήσεις στις διεθνείς τιμές που καταγράφονται σε σχέση με τις αρχές του χρόνου:
Πετρέλαιο: 40,68%
Φυσικό αέριο: 95,16%
Χάλυβας: 32,75%
Αλουμίνιο: 47,68%
Χαλκός: 25,62%
Σιτάρι: 5,4%
Ζάχαρη: 21,63%
Φοινικέλαιο: 18,86%
Καφές: 44,72%
Στις παραπάνω αυξήσεις θα πρέπει να προσθέσει κανείς το εκρηκτικό κόστος των διεθνών μεταφορών- οι περιπτώσεις με τα κοντέινερ που έφτασαν να ενοικιάζονται ακόμα και σε δεκαπλάσια τιμή δεν είναι ακραίες- ενώ ειδικά όσον αφορά στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, θα πρέπει να αναδειχθεί η κατακόρυφη αύξηση κατά 87,32% των τιμών δικαιωμάτων ρύπων, οι οποίες σε συνδυασμό με τις τιμές του φυσικού αερίου εκτίναξαν ως και 155% τις χονδρικές τιμές στο ρεύμα.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.