ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Πτώση 42,5% στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών

Πτώση 42,5% στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών

  Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διαμορφώθηκε σε 1,3 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2012, μειωμένο κατά 952 εκατ. ευρώ, ή 42,5%, σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

  Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος  (ΤτΕ), η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση των ελλειμμάτων του εμπορικού ισοζυγίου και του ισοζυγίου εισοδημάτων.

  Συγκεκριμένα, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου περιορίστηκε κατά 365 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω περιορισμού των καθαρών πληρωμών για καύσιμα κατά 377 εκατ. ευρώ. Οι καθαρές πληρωμές για πλοία αυξήθηκαν κατά 26 εκατ. ευρώ και το έλλειμμα του ισοζυγίου των λοιπών αγαθών μειώθηκε μόνο κατά 14,5 εκατ. ευρώ, λόγω μείωσης της δαπάνης για εισαγωγές κατά 91 εκατ. ευρώ ή 5,0%, ενώ οι εισπράξεις από εξαγωγές μειώθηκαν τον Μάρτιο κατά 77 εκατ. ή 6,6%.

  Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 19 εκατ. ευρώ, λόγω της μείωσης των καθαρών πληρωμών για «λοιπές» υπηρεσίες κατά 161 εκατ. ευρώ, η οποία αντιστάθμισε τη μείωση των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών. Η βελτίωση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, και συγκεκριμένα στο γεγονός ότι η καταβολή προμήθειας 165 εκατ. ευρώ στο EFSF τον Μάρτιο του 2012, η οποία αφορούσε μελλοντικά δάνεια του μηχανισμού στήριξης, δεν επαναλήφθηκε το Μάρτιο του 2013.

  Εν τω μεταξύ, το πλεόνασμα του ταξιδιωτικού ισοζυγίου παρουσίασε μικρή μείωση. Ειδικότερα, οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους μειώθηκαν κατά 22 εκατ. ευρώ ή 14,0%, ενώ οι αντίστοιχες δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος μειώθηκαν κατά 20 εκατ. ευρώ ή 14,1%, με αποτέλεσμα τον Μάρτιο του 2013 το ταξιδιωτικό ισοζύγιο να παρουσιάσει πλεόνασμα 14 εκατ. ευρώ, έναντι 16 εκατ. τον Μάρτιο του 2012.

  Οι καθαρές εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών μειώθηκαν κατά 140 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω του περιορισμού των καθαρών εισπράξεων από θαλάσσιες μεταφορές. Το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων μειώθηκε κατά 490 εκατ. ευρώ, σχεδόν αποκλειστικά επειδή μειώθηκαν οι καθαρές πληρωμές για τόκους, μερίσματα και κέρδη.

  Τέλος, το ισοζύγιο τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα 78,4 εκατ. ευρώ, έναντι σχεδόν μηδενικού υπολοίπου το Μάρτιο του 2012, αντανακλώντας την άνοδο κυρίως των καθαρών εισπράξεων του τομέα της γενικής κυβέρνησης (κυρίως από την Ε.Ε.).

  Όσον αφορά στο πρώτο τρίμηνο του 2013, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών περιορίστηκε κατά 2,5 δισ. ευρώ ή 51,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012 και διαμορφώθηκε σε 2,3 δισ. ευρώ.

  Η εξέλιξη αυτή αντανακλά πρωτίστως τη σημαντική μείωση τόσο του εμπορικού ελλείμματος κατά 1,35 δισ. ευρώ όσο και του ελλείμματος του ισοζυγίου εισοδημάτων κατά 806 εκατ. ευρώ, με παράλληλη άνοδο του πλεονάσματος του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων κατά 324 εκατ. ευρώ. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών περιορίστηκε κατά 16 εκατ. ευρώ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.