Κόκκινα δάνεια: «Στο σφυρί» κατοικίες και κάτω από 50.000 ευρώ – Πέφτει το όριο ασφαλείας

Κόκκινα δάνεια: «Στο σφυρί» κατοικίες και κάτω από 50.000 ευρώ – Πέφτει το όριο ασφαλείας

Xαµηλότερα από τα 50.000 ευρώ πέφτει το όριο ασφαλείας για να βγουν «στο σφυρί» κατοικίες από κόκκινα στεγαστικά δάνεια. Μέσα στο καλοκαίρι, και αφού τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρµα που θα δέχεται τα αιτήµατα για ένταξη στον νέο νόµο προστασίας της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασµό, οι τράπεζες σχεδιάζουν πιο επιθετικές κινήσεις.

Πιο συγκεκριµένα, δηλώνουν έτοιµες να αρχίσουν τις διαδικασίες για να βγάλουν σε ηλεκτρονικό πλειστηριασµό κατοικίες (που είναι ενέχυρα για κόκκινα στεγαστικά δάνεια), ακόµα και αν η αξία τους είναι κάτω από τα 50.000 ευρώ. Σύµφωνα µε πληροφορίες, το όριο θα πέσει στα 30.000 ευρώ, από τα 100.000 ευρώ που είναι σήµερα.

Οπως αναφέρουν στο «Εθνος» τραπεζικά στελέχη, για να πιαστούν οι νέοι στόχοι µείωσης των κόκκινων δανείων, που είναι της τάξης των 53 δισ. ευρώ µέχρι το τέλος του 2021, θα πρέπει να κινηθούν πιο επιθετικά στο µέτωπο των ηλεκτρονικών πλειστηριασµών.

«Μέχρι σήµερα υπάρχει µια ιδιότυπη ασυλία για τους δανειολήπτες στεγαστικών, καθώς δεν ακουµπάµε ακίνητα αξίας µικρότερης των 100.000 ευρώ. Οµως η µοναδική λύση για να επιτευχθούν οι στόχοι είναι ο πήχης να πέσει κάτω από τα 50.000 ευρώ, ενδεχοµένως να πάει στα 30.000 ευρώ» λένε οι ίδιες πηγές και εξηγούν:

«Οταν γεµίσει η πλατφόρµα µε τέτοια χαµηλή αξίας σπίτια, τότε θα αρχίσουν όλοι να πληρώνουν… Διότι θα αντιληφθούν ότι πληρώνοντας µια µικρή δόση, χαµηλότερη απ’ ό,τι αν πλήρωναν ενοίκιο, θα σώσουν πλούτο πολύ µεγαλύτερης αξίας».

Η ζηµιά από το 2004

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οπως αναφέρουν, η µεγάλη ζηµιά στο θέµα των στεγαστικών έγινε από το 2004 και µετά, µε τα συνεχή «παγώµατα» στη διενέργεια των πλειστηριασµών. Την ίδια ώρα, οι τράπεζες επιταχύνουν και στο «κοµµάτι» των πωλήσεων και τιτλοποιήσεων στεγαστικών δανείων, ενώ λανσάρουν νέες, πιο ελκυστικές ρυθµίσεις, όπως είναι η πρόταση της Εθνικής Τράπεζας, που «σπάει» το «κόκκινο» στεγαστικό σε δύο µέρη, «κουρεύοντας» κατά µέσο όρο το 35% της οφειλής του δανειολήπτη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.