Η Ελλάδα είπε «όχι» στα αιτήματα ΗΠΑ και Γαλλίας για την έκδοση του Mr Bitcoin

Η Ελλάδα είπε «όχι» στα αιτήματα ΗΠΑ και Γαλλίας για την έκδοση του Mr Bitcoin

Σύμφωνα με τη Ρωσίδα επίτροπο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Τατιάνα Μοσκαλκόβα, η Ελλάδα αρνήθηκε τα αιτήματα που είχαν υποβάλει για την έκδοση του Αλεξάντερ Βίνικ, γνωστού κι ως Mr. Bitcoin, η ΗΠΑ και η Γαλλία.

Η ελληνική δικαιοσύνη αρνήθηκε να εκδώσει στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία τον Ρώσο πολίτη Αλεξάντερ Βίνικ, τον γνωστό κι ως «Mr. Bitcoin» ο οποίος κρατείται στην Ελλάδα από το 2017, όπως δήλωσε η επίτροπος της Ρωσίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Τατιάνα Μοσκαλκόβα, μιλώντας στο Sputnik.

«Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, ελληνικό δικαστήριο ανέτρεψε την απόφαση να εκδώσει τον Βίνικ σε ΗΠΑ και Γαλλία. Δεν έχει ακόμη ληφθεί απόφαση για τη Ρωσική Ομοσπονδία. Προς το παρόν, βοηθάμε τον Ρωσίας μέσω ανθρωπιστικών καναλιών», δήλωσε η Ρωσίδα επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Η επίτροπος πρόσθεσε ότι διατηρεί επαφές με τον Έλληνα ομόλογό της, Συνήγορο του Πολίτη, Ανδρέα Ποτάκη, και τον συνήγορο του Βίνικ για να παρακολουθήσει τα θέματα που αφορούν την κράτηση και την κατάσταση των Ρώσων πολιτών.

«Όταν ο Βίννικ σταμάτησε την απεργία πείνας, έπρεπε να λάβει ιατρική φροντίδα ώστε να βγει από αυτή την κατάσταση και οι επαφές μας με τον Έλληνα επίτροπο έπαιξαν θετικό ρόλο εκεί», ανέφερε η Τατιάνα Μοσκαλκόβα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλεξάντερ Βίνικ συνελήφθη στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 2017, μετά από αίτημα των ΗΠΑ, με τις αμερικανικές Αρχές να τον κατηγορούν για ξέπλυμα χρήματος, μέσω κρυπτονομισμάτων. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες, ενώ είχε πραγματοποιήσει και απεργία πείνας, καταγγέλλοντας παραβίαση των δικαιωμάτων του. Ο Mr. Bitcoin ζητά να αφεθεί ελεύθερος και έχει ζητήσει να εκδοθεί στη Ρωσία ώστε να δικαστεί εκεί.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η δικηγόρος του, Ζωή Κωνσταντοπούλου, είχε καταγγείλει το γεγονός ότι ο Βίνικ παραμένει προφυλακισμένος για διάστημα κατά πολύ μεγαλύτερο από όσο επιτρέπει η ελληνική νομοθεσία. Η ίδια είχε καταγγείλει μάλιστα παρέμβαση των ΗΠΑ στην υπόθεση Βίνικ και «περίεργες συμπεριφορές και παραλείψεις» εκ μέρους των Αρχών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.