ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 0,8% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός το Δεκέμβριο

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 0,8% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός το Δεκέμβριο

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, από τη σύγκριση του Γενικού ΔΤΚ του μηνός Δεκεμβρίου 2019 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Δεκεμβρίου 2018 προέκυψε αύξηση 0,8% έναντι αύξησης 0,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2018 με το 2017.

Ο Γενικός ΔΤΚ κατά τον μήνα Δεκέμβριο 2019, σε σύγκριση με τον Νοέμβριο 2019, παρουσίασε αύξηση 0,7% έναντι αύξησης 0,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2019 – Δεκεμβρίου 2019, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2018 – Δεκεμβρίου 2018, παρουσίασε αύξηση 0,3% έναντι αύξησης 0,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2018 – Δεκεμβρίου 2018 με το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου 2017 – Δεκεμβρίου 2017.

Σε ετήσια σύγκριση (Δεκέμβριος 2019 προς Δεκέμβριο 2018), οι κυριότερες ανατιμήσεις εντοπίζονται σε:

Μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο (14%), Φρούτα νωπά (12,1%), Ξενοδοχεία- μοτέλ- πανδοχεία (9,1%), Γάλα νωπό πλήρες (8,8%), Φαρμακευτικά προϊόντα (5,6%), Καύσιμα και λιπαντικά (5%), Κρέατα (3,2%), Τυριά (2,5%), Δίδακτρα προσχολικής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (2,2%), Πετρέλαιο θέρμανσης (2,1%), Τηλεφωνικές υπηρεσίες (1,2%), Ασφάλιστρα οχημάτων (1%), Ένδυση και υπόδηση (0,5%) και Εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία- καφενεία- κυλικεία (0,4%).

​Ενώ, σε μηνιαία σύγκριση (Δεκέμβριος 2019 προς Νοέμβριο 2019) ανατιμήσεις σημειώθηκαν σε: Φυσικό αέριο (8,7%), Γάλα νωπό πλήρες (3,6%), Λαχανικά νωπά (2,7%), Πατάτες (2,7%), Χοιρινό (2,6%), Αρνί και κατσίκι (2,4%), Ψάρια νωπά (1,9%), Πετρέλαιο θέρμανσης (1,1%), Βενζίνη (0,2%) και Εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία- καφενεία- κυλικεία (0,2%).

Σύγκριση Δεκεμβρίου 2019 με Νοέμβριο 2019

Η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 0,7% τον μήνα Δεκέμβριο 2019, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Νοεμβρίου 2019, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

1. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

  • 0,3% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: χοιρινό, αρνί και κατσίκι, νωπά ψάρια, γάλα νωπό πλήρες, νωπά λαχανικά, πατάτες. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: τυριά, ελαιόλαδο, νωπά φρούτα.
  • 10,5% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω επαναφοράς μέρους των τιμών στα προ χειμερινού δεκαήμερου εκπτώσεων επίπεδα.
  • 0,4% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης.
  • 0,1% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα εστιατόρια ζαχαροπλαστεία-καφενεία-κυλικεία.
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

2. Από τις μειώσεις των δεικτών κατά:

  • 0,6% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά(μη σερβιριζόμενα).
  • 0,2% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στα καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη).
  • 0,4% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.