ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Φορολογική δήλωση: Οι «παγίδες» για μισθωτούς και συνταξιούχους που «φουσκώνουν» τον φόρο

Φορολογική δήλωση: Οι «παγίδες» για μισθωτούς και συνταξιούχους που «φουσκώνουν» τον φόρο

Αρκετά μεγάλη προσοχή πρέπει να δείξουν για ακόμη μία χρονιά, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι κατά τη διάρκεια ελέγχου των βεβαιώσεων αποδοχών που εμφανίζονται στην πλατφόρμα του Taxisnet για την υποβολή της φορολογικής δήλωσης.

​Πριν από την οριστικοποίηση και υποβολή του προ-συμπληρωμένου εντύπου Ε1 πρέπει να να γίνει διεξοδικός έλεγχος των ποσών που αναγράφονται στις βεβαιώσεις.

​Εάν περάσουν oι λανθασμένες αποδοχές στην φορολογική δήλωση τότε θα πρέπει να καταβληθεί και φόρος για εισοδήματα που… δεν εισπράχθηκαν ποτέ.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και εφέτος, οι λογιστές άλλα και πολλοί φορολογούμενοι που υποβάλουν μόνοι τους την δήλωση, βρίσκονται αντιμέτωποι με αυτό το πρόβλημα αν και δεν έχουν καμιά ευθύνη για το λάθος.

​Δεν είναι λίγες και εφέτος οι περιπτώσεις φορολογουμένων που οι βεβαιώσεις αποδοχών που έχουν «περάσει» στο Taxisnet δεν αντικατοπτρίζουν τα πραγματικά ποσά μισθών και συντάξεων που εισπράχθηκαν κατά το προηγούμενο έτος.

Οι πιο συνήθεις περιπτώσεις λαθών είναι οι εξής:

  • Μισθωτοί που εισέπραξαν αναδρομικά ποσά έναντι δεδουλευμένων αποδοχών
  • Εργαζόμενοι που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών η κάποιον άλλο τίτλο κτήσης
  • Συνταξιούχοι που λαμβάνουν και εξτρά βοηθήματα από το δημόσιο

Πρακτικά οι φορολογούμενοι, με ή χωρίς της βοήθεια των λογιστών τους, θα πρέπει να ελέγξουν διεξοδικά τις βεβαιώσεις αποδοχών που έχουν καταχωρηθεί από τον εργοδότη τους ή το δημόσιο κλπ στο taxisnet και να συγκρίνουν τα ποσά αυτά με όσα εισέπραξαν την περασμένη χρονιά. Καλό είναι επίσης να ελέγξουν και τα ποσά των αναλογούντων και παρακρατούμενων φόρων, για να επιβεβαιώσουν την ορθότητά τους.

Αν διαπιστώσουν ότι υπάρχει κάποιο λάθος, θα πρέπει να απευθυνθούν στον εργοδότη τους ή στο ασφαλιστικό ταμείο προκειμένου να γίνουν απαραίτητες διορθώσεις. Στη συνέχεια θα πρέπει να ενημερώσουν το σύστημα στο taxisnet με τα νέα διορθωμένα στοιχεία, ώστε αυτά να εμφανιστούν σωστά στους προσυμπληρωμένους κωδικούς όσο και στις βεβαιώσεις αποδοχών πριν από την οριστική υποβολή της δήλωσης.

Θυμίζουμε ότι με βάση τη νομοθεσία οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν τους εργαζόμενους για τις βεβαιώσεις αποδοχών που έχουν καταχωρήσει στο taxisnet.

​Οι εργοδότες δηλαδή πρέπει να χορηγούν μία βεβαίωση αποδοχών στους υπαλλήλους, για τους μισθούς που καταβλήθηκαν το 2019, η οποία έχει ενημερωτικό χαρακτήρα, δεδομένου ότι τα στοιχεία για το ύψος των αποδοχών και τους παρακρατούμενους φόρους, υπάρχουν ήδη στο Taxisnet, καθώς προκύπτουν από τις μηνιαίες δηλώσεις απόδοσης Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών και θα είναι προσυμπληρωμένα στο ηλεκτρονικό έντυπο Ε1.

Η σχετική εγκύκλιος της ΑΑΔΕ αναφέρει πως «Όσοι παρακρατούν φόρο σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 59, 61, 62 και 64 του ν.4172/2013, πλην των συμβολαιογράφων κατά την υπογραφή του συμβολαίου μεταβίβασης ακίνητης περιουσίας, έχουν υποχρέωση να χορηγούν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες στα οποία έγινε παρακράτηση, μοναδική βεβαίωση στην οποία αναγράφουν το σύνολο των αποδοχών από μισθωτή εργασία και συντάξεις, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα και εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους και δικαιώματα που κατέβαλαν στο φορολογικό έτος και τον φόρο που παρακρατήθηκε.

Ίδια υποχρέωση υπάρχει και στις περιπτώσεις εισοδημάτων για τα οποία δεν προκύπτει φόρος για παρακράτηση, με την επιφύλαξη των οριζομένων στο άρθρο 6 της παρούσας. Υποχρέωση υπάρχει και για τα ποσά που ειδικότερα ορίζονται στο άρθρο 6 της παρούσας, τα οποία δεν αποτελούν πληρωμές υποκείμενες σε παρακράτηση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η υποχρέωση αυτή δεν υπάρχει στις περιπτώσεις εισοδημάτων από επιχειρηματική δραστηριότητα που δεν περιλαμβάνονται στον Πίνακα κωδικοποίησης αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.