ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

«Τσουνάμι» κινητοποιήσεων σε όλη την Ελλάδα – Επιχειρηματίες τις εστίασης παρέδωσαν τα κλειδιά τους

«Τσουνάμι» κινητοποιήσεων σε όλη την Ελλάδα – Επιχειρηματίες τις εστίασης παρέδωσαν τα κλειδιά τους

Οι επιχειρηματίες στον χώρο της εστίασης είναι αγανακτισμένοι με τα συνεχόμενα λουκέτα που επιβάλλει η κυβέρνηση των λοιμοξιολόγων. Ένα «τσουνάμι» κινητοποιήσεων ξεκίνησε σήμερα με τους ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης να συγκεντρώνονται σε κεντρικές πλατείες σε όλη την Ελλάδα και να παραδίδουν στην κυβέρνηση τα κλειδιά τους, αφού δεν μπορούν να επιβιώσουν.

Το τρίτο lockdown ήρθε να εξανεμίσει τις όποιες ελπίδες είχαν οι επιχειρηματίες οι οποίοι πλέον αδυνατούν να κρατήσουν την περιουσία τους.

Στην Αθήνα το κύριο σύνθημα της συγκέντρωσης που έγινε στο Σύνταγμα ήταν «Πάρτε τα κλειδιά – Δώστε μας πίσω τις ζωές μας – Ανοίξτε το οξυγόνο».

Τα κλειδιά των καταστημάτων τους παρέδωσαν σήμερα στην πλατεία Όλγας, στην Πάτρα.

Η διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της πανελλήνιας διαμαρτυρίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), «ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ».

Σύμφωνα με τον ΣΚΕΑΝΑ, λόγω των έκτακτων περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν στην Αχαΐα, η προγραμματισμένη, πανελλήνια διαμαρτυρία, διεξήχθη συμβολικά από το Δ.Σ., χωρίς ανοιχτή πρόσκληση κόσμου, διότι όπως όπως τονίζει “η δημόσια υγεία προέχει και είναι το μέγιστο αγαθό που πρέπει όλοι να διαφυλάξουμε”. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης.

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν και οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος της Κέρκυρας, παραδίδοντας τα κλειδιά των επιχειρήσεών τους, ως μία συμβολική κίνηση αντίδρασης στα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε στο νέο πεζόδρομο της πόλης του νησιού, ενώ το «παρών» έδωσαν και εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Κέρκυρας. Οι επιχειρηματίες υπέγραψαν σχετική υπεύθυνη δήλωση και στη συνέχεια συνέλεξαν τα κλειδιά των καταστημάτων τους προκειμένου να τα αποστείλουν στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), ώστε να παραδοθούν στον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, σε σχετική κινητοποίηση που αναμένεται, σύμφωνα με τις εξαγγελίες τους, να πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα στην Αθήνα.

Διαμαρτυρία και στα Τρίκαλα

Με τη φράση “βγήκε η αρκούδα” που κατά την καθομιλουμένη των Τρικάλων σημαίνει “δεν κυκλοφορεί άνθρωπος έξω” οι άνθρωποι της εστίασης πορεύτηκαν σήμερα στο Δημαρχείο των Τρικάλων, σύμφωνα με το trikalavoice.gr.

Έστησαν μάλιστα… τραπεζάκια με αρκουδάκια να κάθονται και να πίνουν τον καφέ τους!!!… Συμμετείχαν οι ιδιοκτήτες των εστιατορίων και των καφετεριών της πόλης και του Νομού και οι 70 εξ αυτών παρέδωσαν σε φακέλους συμβολικά τα κλειδιά των καταστημάτων τους. Νικόλας Παπαευθυμίου και Γιώργος Ηλιάδης μίλησαν για την ανάγκη να ενσκήψει η Κυβέρνηση στα προβλήματα του κλάδου ο οποίος χτυπήθηκε περισσότερο απ’ όλους τον τελευταίο χρόνο και κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τα “κλειδιά” θα αποσταλούν στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατόρων για… παράδοση στο Μαξίμου.

Συγκέντρωση και στην Σπάρτη

Στην κεντρική πλατεία Σπάρτης, μπροστά από το άγαλμα του “σπαρτιάτη πολεμιστή”, προσήλθαν επιχειρηματίες της εστίασης της πόλης, προκειμένου να παραδώσουν τα κλειδιά των καταστημάτων τους, συμμετέχοντας στη δράση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) “Τα κλειδιά της εστίασης”.

Οι επιχειρηματίες διαμαρτύρονται για την μη λήψη κατάλληλων μέτρων από την κυβέρνηση για τη διάσωση του κλάδου. Μαζί με την παράδοση των κλειδιών οι επιχειρηματίες υπογράφουν και τη “δήλωση πρώην επαγγελματία εστίασης”. Στη δήλωση αναφέρεται μεταξύ άλλων πως “οι επιχειρήσεις εστίασης σε κάθε γωνιά της χώρας βάζουν οριστικά λουκέτα (…) Με υποσχέσεις δεν αντιμετωπίζεται ο όλεθρος, δεν πληρώνονται οι απαιτήσεις. Δεν είναι δυνατόν λα λειτουργούμε μόνο για συντηρούμε θέσεις εργασίας, να στοιβάζουμε τιμολόγια και λογαριασμούς. Να συσσωρεύουμε χρέη και να βλέπουμε τις θυσίες και τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής να εξανεμίζονται (…) Το ποτήρι ξεχείλισε, η οργή και η αγανάκτηση δεν μπορεί να κρυφτεί πλέον. Αδυνατούμε να συνεχίσουμε. Τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά. Η κοινωνία δεν θα απολαμβάνει πια τις υπηρεσίες μας”.

Ιδια εικόνα και στη Λαμία με τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων να μαζεύουν τα κλειδιά και να τα στέλνουν στο Μαξίμου. Εκφράζουν την αγωνία τους για το μέλλον και ζητούν από την πολιτεία μεγαλύτερη στήριξη.

Ανάλογη συγκέντρωση έγινε και στην Νάξο με τους επαγγελματίες της εστίασης θα παραδίδουν τα κλειδιά των επιχειρήσεων τους. Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ωρών κατά τις οποίες σε όλη την Ελλάδα ταυτόχρονα διεξαγόταν η παράδοση κλειδών των επιχειρήσεων εστίασης, το Σωματείο Μαζικής Εστίασης Νάξου & Μικρών Κυκλάδων «Φιλοξενία» είχε αναρτήσει πανό με σύνθημα “Πάρτε τα κλειδιά κι ανοίξτε το οξυγόνο”, γράφει το cycladesvoice.gr.

Κινητοποίηση και στην Αλεξανδρούπολη

Πολλοί ήταν οι επιχειρηματίες της Αλεξανδρούπολης που πήγαν να παραδώσουν τα κλειδιά αλλά και για να υπογράψουν τη σχετική “Δήλωση πρώην επαγγελματία Εστίασης”.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πρόκειται για μια συμβολική κίνηση καθώς όλο αυτό το διάστημα τα ρολά από τα καταστήματα της εστίασης δεν έχουν ανέβει ούτε για μια ημέρα, ενώ το λιανεμπόριο έχει επανέλθει κανονικά στην καθημερινότητα του.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.