ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Ποιοι 18χρονοι πρέπει φέτος να υποβάλλουν την πρώτη τους φορολογική δήλωση; – Οι προϋποθέσεις και οι εξαιρέσεις

Ποιοι εξαιρούνται

Ποιοι 18χρονοι πρέπει φέτος να υποβάλλουν την πρώτη τους φορολογική δήλωση; – Οι προϋποθέσεις και οι εξαιρέσεις

Την πρώτη τους φορολογική δήλωση καλούνται να υποβάλλουν οι νέοι φορολογούμενοι.

Πρόκειται για τους νέους που συμπλήρωσαν τα 18 έτη ηλικίας εντός του 2020, πολλοί εκ των οποίων θα κληθούν να υποβάλλουν την πρώτη τους φορολογική δήλωση.

Η υποχρέωση, ωστόσο, δεν αφορά όλους τους 18άρηδες. Φορολογική δήλωση -ξεχωριστή από τους γονείς τους- θα πρέπει να υποβάλλουν οι νέοι που έχουν να δηλώσουν οποιοδήποτε πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα εντός του 2020.

Οι προϋποθέσεις

Oι 18χρονοι που πρέπει να ακολουθήσουν τη διαδικασία της φορολογικής δήλωσης είναι όσοι πληρούν, μεταξύ άλλων, μια από τις παρακάτω προϋποθέσεις:

  • Δεν κατοικεί με τους γονείς/γονέα/κηδεμόνα και διαμένει σε ακίνητο στο οποίο κατέχει έστω και μικρό ποσοστό κυριότητας ή επικαρπίας ή και σε κτίσμα που παραχωρήθηκε δωρεάν από γονείς ή άλλο τρίτο πρόσωπο.
  • Έχει στο όνομά του οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο που λαμβάνεται υπόψη ως τεκμήριο διαβίωσης (ΙΧ αυτοκίνητο, μοτισικλέτα, σκάφος κ.ό.κ)
  • Απέκτησε εντός του 2020 οποιασδήποτε άλλης μορφής εισόδημα (μισθό, επίδομα, ενοίκιο, περιστασιακή απασχόληση, αγροτική ή επιχειρηματική δραστηριότητα, υπεραξία από μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ)
  • Δημιούργησε εντός του 2020 επιχείρηση στο όνομά του
  • Προέβη εντός του 2020 σε έναρξη ελευθέριου επαγγέλματος

Ποιοι εξαιρούνται

Από την υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης εξαιρούνται οι 18χρονοι που δεν εμφάνισαν καθόλου εισοδήματα ή περιουσιακά στοιχεία που αποτελούν τεκμήρια (κατοικία, αυτοκίνητο κ.οπ) εντός του 2020, εφόσον φιλοξενήθηκαν σε σπίτια γονέων, άλλων συγγενών ή φίλων, ή εφόσον είναι φοιτητές και λόγω σπουδών διαμένουν με ενοίκιο σε άλλη πόλη από αυτήν στην οποία ζουν οι γονείς τους.

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της «Καθημερινής», οι νέοι που υποχρεούνται να υποβάλλουν φορολογική δήλωση και δεν έχουν ΑΦΜ, θα μπορούν να το λάβουν μέσω του aadelive.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.