ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Παράλληλη ασφάλιση: Τέλος Ιουνίου αναμένονται τα ειδοποιητήρια για τις επιπλέον εισφορές

Θα πρέπει να πληρώσουν το χρέος του 12μήνου του 2020 σε 6 μηνιαίες δόσεις!

Παράλληλη ασφάλιση: Τέλος Ιουνίου αναμένονται τα ειδοποιητήρια για τις επιπλέον εισφορές

Χιλιάδες είναι οι ασφαλισμένοι οι οποίοι είχαν παράλληλη ασφάλιση από τις αρχές του προηγούμενου έτους, και βρίσκονται ακόμη στο… περίμενε καθώς δεν έχουν λάβει τα ειδοποιητήρια για τις επιπλέον εισφορές που ενδεχομένως θα κληθούν να καταβάλουν.

Μπορεί η δύσκολη οικονομική συγκυρία να βοηθάει τους ελεύθερους επαγγελματίες, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται με κλειστές επιχειρήσεις, ωστόσο πλέον οι υποχρεώσεις για μετά το καλοκαίρι σωρεύονται επικίνδυνα.

Τα ειδοποιητήρια αυτά θα αφορούν στο 2020 και μισθωτούς που διατηρούν παράλληλα μπλοκ παροχής υπηρεσιών ως επαγγελματίες ή αυτοαπασχολουμένοι που ασκούν πολλαπλές μη μισθωτές δραστηριότητες.

​​​​​​​Ο αρχικός σχεδιασμός του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης προέβλεπε την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης στα τέλη Μαρτίου και την καταβολή της πρώτης δόσης, από τους ασφαλισμένους που έχουν χρεωστικά ειδοποιητήρια, στο τέλος Απριλίου. Ωστόσο, οι υπηρεσίες δεν κατάφεραν να φέρουν σε πέρας την αποστολή και πλέον η εκκαθάριση των εισφορών θα ολοκληρωθεί στο τέλος του επόμενου μήνα.

Μοιραία οι μισθωτοί που θα λάβουν χρεωστικά ειδοποιητήρια για το μπλοκάκι θα πρέπει να πληρώσουν το χρέος του 12μήνου του 2020 σε 6 μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από το τέλος Ιουνίου.

​​​​​​​Βασική προϋπόθεση για να λάβουν χρεωστικό ειδοποιητήριο είναι η εκκαθάριση που θα ολοκληρωθεί μέσα στον επόμενο μήνα, να δείξει ότι κατά το προηγούμενο έτος οι ασφαλισμένοι αυτοί έχουν καταβάλει χαμηλότερες εισφορές από τις προβλεπόμενες.

Σε περίπτωση που αυτοαπασχολούμενος απασχολείται ταυτόχρονα και ως μισθωτός, καταβάλλονται οι ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στη μισθωτή του απασχόληση βάσει των ασφαλιστέων του αποδοχών.

​​​​​​​Σε περίπτωση που οι καταβληθείσες εισφορές είναι υψηλότερες των εισφορών που προκύπτουν από την επιλεγείσα ασφαλιστική κατηγορία, δεν θα υπάρξει νέο ειδοποιητήριο, καθώς καλύπτεται η υποχρέωση καταβολής εισφορών από τον ελεύθερο επαγγελματία.

Αν οι καταβληθείσες από τη μισθωτή εργασία εισφορές υπολείπονται της επιλεγείσας κατηγορίας, ήτοι 252 ευρώ για τις περισσότερες περιπτώσεις, τότε ο ασφαλισμένος θα κληθεί να καλύψει τη διαφορά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπερταμείου ασφάλισης εκτιμούν ότι χρεωστικό εκκαθαριστικό θα λάβουν σχετικά λίγοι ασφαλισμένοι. Κι αυτό, γιατί με βάση το υπάρχον πλαίσιο θα επιβαρυνθούν μόνοι οι μισθωτοί με μπλοκάκι, που λαμβάνουν μικτό μισθό κάτω των 930 ευρώ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.