Αφού υποσχέθηκε «πράσινη ανάπτυξη» ο Κ.Μητσοτακης τώρα δεν μπορούν να πάρουν «πράσινα ομόλογα»!

Το οικονομικό επιτελείο κάνει νέα πλάνα μεταθέτοντας την έκδοση για το 2023

Αφού υποσχέθηκε «πράσινη ανάπτυξη» ο Κ.Μητσοτακης τώρα δεν μπορούν να πάρουν «πράσινα ομόλογα»!

Ούτε αυτή την υπόσχεση φαίνεται πως μπορεί να υλοποιήσει η κυβέρνηση τους Κυριάκου Μητσοτάκη καθώς από ότι φαίνεται πηγαίνουν τα σχέδια για το πρώτο πράσινο ελληνικό ομόλογο.

Το οικονομικό επιτελείο και τον ΟΔΔΗΧ κάνει νέα πλάνα μεταθέτοντας την έκδοση για το 2023, λόγω των ισχυρών «αναταράξεων» στις χρηματαγορές και της αβεβαιότητας με τα επιτόκια δανεισμού.

Την ίδια στιγμή, απαγορευτική καθίσταται και οποιαδήποτε άλλη σκέψη για άμεση έξοδο στις αγορές με παραδοσιακό τίτλο, καθώς οι αποδόσεις στα ελληνικά ομόλογα «χτυπούν ταβάνι» με το 10ετές να αναρριχάται στο 4,6% από 0,8% που ήταν τον Ιούλιο του 2021.

Αντιστοίχως το 5ετές από αρνητική απόδοση το καλοκαίρι του 2021 βρίσκεται στο 3,91% σήμερα.

Σε ένα τέτοιο κλίμα θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο το εγχείρημα για τη χρηματοδότηση πράσινων έργων να στεφθεί με επιτυχία και τη δεδομένη χρονική συγκυρία, που οι επενδυτές παρακολουθούν με νευρικότητα τις αγορές ομολόγων κινούμενοι ανάλογα με τα Μποφόρ της ενεργειακής κρίσης. Ο αρχικός σχεδιασμός τοποθετούσε την πρώτη πράσινη έκδοση των 2-2,5 δισ. ευρώ προς το τέλος του 2022, αλλά αυτή η προοπτική δεν υπάρχει πια στον χάρτη. Hδη στον ΟΔΔΗΧ εξετάζουν τη δυνατότητα ενσωμάτωσης αυτής της έκδοσης στη στρατηγική χρηματοδότησης του Ελληνικού Δημοσίου για το 2023, υπό την προϋπόθεση αποκλιμάκωσης της κρίσης για να υπάρξει και σχετικό παράθυρο.

Το στίγμα για πράσινες επενδύσεις στην ελληνική επικράτεια έχει δώσει σε συνέδριο της Capital Link στη Νέα Υόρκη o επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Δημήτρης Τσάκωνας, υποστηρίζοντας ότι το πράσινο ομόλογο αποτελεί μια «πρόκληση» για τον εκδότη καθώς ισοδυναμεί με μια δέσμευση απέναντι στις αγορές περί υλοποίησης μιας πράσινης επένδυσης εντός συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων. Πρακτικά αποτελεί ένα συμβόλαιο ανάμεσα στον εκδότη, ο οποίος παρουσιάζει αναλυτικά τις επενδύσεις που θέλει να πραγματοποιήσει, και τις αγορές οι οποίες αναλαμβάνουν το σκέλος της χρηματοδότησης.

Στο υπουργείο Οικονομικών είχαν ξεκινήσει τις διεργασίες για την κατάρτιση ενός πρώτου καταλόγου με πράσινες επενδύσεις ή ακόμη και με έργα που συνδέονταν με τη βιώσιμη ανάπτυξη με στόχο τη διεύρυνση της βάσης των επενδυτών που ενδιαφέρονται για νέους τίτλους πέρα από τους παραδοσιακούς. Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα τελευταία χρόνια υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από την πλευρά των επενδυτών για πράσινα ομόλογα, είτε γιατί αποτελεί ένα μέσο προαγωγής της περιβαλλοντικής αειφορίας, είτε γιατί θεωρούν ότι θα βελτιώσει μελλοντικά τις αποδόσεις των εταιρειών. Εκδοτικές κινήσεις σαν κι αυτές αποσκοπούν στη βελτίωση της εικόνας του Ελληνικού Δημοσίου και κυρίως στη δυνατότητα δανεισμού με χαμηλό κόστος (τα πράσινα ομόλογα είναι φτηνότερα από τους άλλους τίτλους) από τη στιγμή που η χώρα δεν έχει εξασφαλίσει ακόμη την επενδυτική βαθμίδα με τον χρόνο ανάκτησης να μεταφέρεται προς το τέλος του 2023 και με ισχυρές πιθανότητες να απομακρυνθεί περαιτέρω λόγω της αβεβαιότητας και του θολού ορίζοντα με την ενεργειακή κρίση.

Η Ελλάδα βρίσκεται από μία έως τρεις βαθμίδες κάτω από την επενδυτική, ενώ αρκεί μόλις μία αναβάθμιση από τους τέσσερις μεγάλους οίκους που λαμβάνει υπόψη της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ( ΕΚΤ) ώστε τα ελληνικά ομόλογα να χαρακτηριστούν ασφαλή για τους επενδυτές. Έτσι, τα φώτα πέφτουν στις επόμενες αξιολογήσεις που έχουν προγραμματίσει η Fitch στις 7 Οκτωβρίου και η Standard & Poor’s (S&P) στις 21 Οκτωβρίου, καθώς αυτές που προηγήθηκαν από Moody’s και DBRS στις 16 Σεπτεμβρίου πέρασαν άπρακτες για την ελληνική οικονομία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.