Ανοίγει η πλατφόρμα για τις αποζημιώσεις και την αρωγή για τους πληγέντες από την κακοκαιρία

Ποια άλλα μέτρα ενεργοποιούνται για τους πλημμυροπαθείς

Ανοίγει η πλατφόρμα για τις αποζημιώσεις και την αρωγή για τους πληγέντες από την κακοκαιρία

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής arogi.gov.gr και τις αποζημιώσεις για τους πληγέντες από την κακοκαιρία Daniel και τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία.

Το απόγευμα της Κυριακής, μετά τη διευρυμένη σύσκεψη στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προχώρησε σε ανακοινώσεις από τη Λάρισα, για τους πληγέντες, όπου μεταξύ άλλων δεσμεύτηκε ότι η Πολιτεία θα σταθεί στο πλευρό όλων των πολιτών που επλήγησαν.

Oσοι επλήγησαν από την καταστροφή μπορούν να μπαίνουν στο arogi.gov.gr για να υποβάλλουν την αίτησή τους.

Οι αιτήσεις αφορούν, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Τριαντόπουλου:

  • Χορήγηση πρώτης αρωγής έναντι της στεγαστικής συνδρομής, η οποία φτάνει μέχρι τις 10.000 για τα ακατάλληλα, κόκκινα σπίτια και τις 5.000 ευρώ για τα επικίνδυνα, κίτρινα, σπίτια.
  • Χορήγηση πρώτης αρωγής έναντι της επιχορήγησης για τη στήριξη των επιχειρήσεων, που φτάνει μέχρι τις 4.000 -εδώ συμπεριλαμβάνονται και οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις (για μεγάλο εύρος ζημιάς μηχανήματα, εξοπλισμός , κτιριακές εγκαταστάσεις και 2.000 ευρώ για μεσαίο εύρος ζημιάς.
  • Χορήγηση αρωγής για την κάλυψη των πρώτων αναγκών, τις ζημιές στην οικοσκευή, αλλά και τις πρώτες επισκευαστικές εργασίες, που φτάνει στις 6.600 ευρώ, με ιδιαίτερη έμφαση και αυτοματοποιημένη διαδικασία για τις περιοχές οι οποίες επλήγησαν ολικώς από τα πλημμυρικά φαινόμενα. 600 ευρώ θα λάβει κάθε νοικοκυριό που επλήγη, ενώ το ποσοστό αυξάνεται για ΑμΕΑ και πολύτεκνες.
  • Προβλέπονται 6.000 για επιδιόρθωση ή αντικατάσταση της οικοσκευής και 4.500 ευρώ για άτομα που υπέστησαν αναπηρία απο τραυματισμό που προήλθε από την φυσική καταστροφή.

Ποια άλλα μέτρα ενεργοποιούνται για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας από την κακοκαιρία Daniel

Παράλληλα, ενεργοποιείται το πλαίσιο της στεγαστικής συνδρομής με κάλυψη μέχρι του 80% της επισκευής και της επανακατασκευής των κτιριακών υποδομών, η στήριξη των επιχειρήσεων με επιχορήγηση η οποία φτάνει στο 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι κτηνοτροφικές μονάδες αλλά και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Καλύπτονται σε αυτό το σημείο οι περιπτώσεις που κάλυπτε το πλαίσιο των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων -είτε ήταν εντός είτε εκτός των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων- για αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες, συμπεριλαμβάνοντας το έγγειο κεφάλαιο, τα προϊόντα, τα εμπορεύματα, τα μηχανήματα, τον εξοπλισμό, έτσι ώστε να στηριχθεί ο αγρότης ο οποίος έχει πληγεί.

Αντίστοιχο πλαίσιο στήριξης θα έχει και από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον ΕΛΓΑ.

Επιδότηση ενοικίου για όσους δεν έχουν πού να μείνουν

Παράλληλα, για τους πολίτες τους οποίους το σπίτι τους έχει πληγεί ενεργοποιείται η επιδότηση ενοικίου και επίσης η επιδότηση συγκατοίκησης. Δηλαδή, εάν κάποιος δεν μπορεί να μείνει στο σπίτι του, κριθεί ότι είναι «κίτρινο» ή «κόκκινο», όπως λέμε εμείς χαρακτηριστικά, τότε μπορεί να λάβει από 300 έως 500 ευρώ για να μείνει σε κάποιο άλλο σπίτι, να το νοικιάσει ή να συγκατοικήσει με κάποιο φιλικό ή συγγενικό του πρόσωπο στην περιοχή.

Αναστολή από τις φορολογικές υποχρεώσεις

Παράλληλα, έχουμε τη χορήγηση αναστολών των υποχρεώσεων όσον αφορά στις φορολογικές υποχρεώσεις, όσον αφορά τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις: αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης σε ορίζοντα εξαμήνου. Τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ -συμπεριλαμβάνονται και τα αγροτεμάχια σε αυτό το σκέλος.

Αναστολή για τους εργαζομένους στις επιχειρήσεις που επλήγησαν

Και φυσικά έχουμε την αναστολή συμβάσεων εργασίας, η οποία ενεργοποιείται σε επιχειρήσεις οι οποίες επλήγησαν από τις πλημμύρες, με αντίστοιχη επιδότηση 534 ευρώ έτσι ώστε να στηριχθούν οι εργαζόμενοι που θα μπουν σε αυτό το καθεστώς.

Επίσης ανακοίνωσαν χθες την παράταση της καταβολής του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και του Στεγαστικού Επιδόματος.

Καθώς έχουν ήδη αρχίσει οι αυτοψίες των αρμοδίων κλιμακίων στην περιοχή, οι οποίες ξεπερνούν τις 2.500, ενεργοποιείται το πλαίσιο της στεγαστικής συνδρομής για την επισκευή ή ανακατασκευή των κτιρίων. Το 80% είναι δωρεάν κρατική αρωγή και το 20% άτοκο δάνειο με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου για τους ιδιοκτήτες ακινήτων έως 150 τ.μ.

Μετά την καταβολή της πρώτης αρωγής, οι επιχειρήσεις θα επιχορηγηθούν με το 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς που αφορά μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και κατεστραμμένα οχήματα της επιχείρησης. Η τελική επιχορήγηση συμψηφίζεται με την χορηγηθείσα πρώτη αρωγή και προκαταβολή, ενώ στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις και οι κτηνοτροφικές μονάδες.

Μέχρι να ολοκληρωθούν οι ζημιές και να γίνουν ξανά οι οικίες των πληγέντων κατοικήσιμες, ενεργοποιείται και η επιδότηση ενοικίου/συγκατοίκησης. Το ύψος της επιδότητης κυμαίνεται από 300€ έως 500€.

Εξυπακούεται ότι οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις των πληγέντων – φυσικών προσώπων κι επιχειρήσεων – αναστέλλονται για 6 μήνες ενώ η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ είναι τριετής και αφορά και τα αγροτεμάχια. Για 6 μήνες αναστέλλονται και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης – πλειστηριασμοί και κατασχέσεις – επί της κινητής και ακίνητης περιουσίας των πληγέντων από τις πλημμύρες.

Ειδικά για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και για την στήριξη της απασχόλησης ενεργοποιείται η ειδική στήριξη με τη παροχή δυνατότητας αναστολής των συμβάσεων εργασίας και χορήγησης αντίστοιχου επιδόματος, ύψους 534€ για 3 μήνες.

Επίσης αποφασίστηκε η παράταση της καταβολής του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και του επιδόματος στέγασης στους δικαιούχους τους εως το τέλος του έτους. Όποιος δηλαδή έχει μια εγκριτική απόφαση που λήγει τον Σεπτέμβριο ,αυτή παρατείνεται για 3 μήνες έως το τέλος του έτους ενώ αν η εκγκριτική λήγει τον Οκτώβριο η παράταση είναι για 2 μήνες χωρίς καμία αίτηση.

Αιτήσεις δέχεται ήδη ο ΕΛΓΑ τόσο για το ζωικό όσο και το φυτικό κεφάλαιο σύμφωνα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη. Παρά το γεγονός ότι ο ΕΛΓΑ έχει ήδη εξαντλήσει τον προϋπολογισμό του, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι θα “τσοντάρουν” τα Δημόσια ταμεία ώστε κανείς αγρότης/κτηνοτρόφος να μην μείνει ακάλυπτος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το ύψος της “ζημιάς” στα Δημόσια ταμεία από την κακοκαιρία Daniel δεν είναι αυτήν τη στιγμή δυνατό να εκτιμηθεί. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι η ελληνική οικονομία είναι αρκετά ισχυρή για να ανταποκριθεί όχι όμως μόνη της. Γι’αυτό και την Τρίτη θα μεταβεί στο Στρασβούργο για να συναντήσει την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν , ώστε να συζητήσουν πώς μπορεί να συμβάλουν οι Βρυξέλλες. Χρηματοδοτικά εργαλεία άλλωστε υπάρχουν , από το Ταμείο Αναδιάρθρωσης και το ΕΣΠΑ έως τα αγροτικά ταμεία και το Ταμείο Αλληλεγγύης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.