ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Ανυπολόγιστες καταστροφές στα Τρίκαλα: «Μόνο το 20% των ζώων μπορεί να επιστρέψει στην παραγωγή»

Η αγορά κρέατος ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τεράστιες ελλείψεις

Ανυπολόγιστες καταστροφές στα Τρίκαλα: «Μόνο το 20% των ζώων μπορεί να επιστρέψει στην παραγωγή»

Η ζωική παραγωγή των Τρικάλων καταστράφηκε από τη σαρωτική επέλαση της κακοκαιρίας «Daniel».

Ο διευθυντής της τοπικής Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, Σπύρος Ζτρίβας, είπε πως «υπάρχει ακόμα μεγάλη δυσκολία στην πρόσβαση των κτηνοτροφικών μονάδων λόγω λάσπης και σε άλλα που ακόμα είναι κάτω από το νερό».

«Εκτιμώ ότι ένα 20% περίπου θα επανέλθει όσον αφορά την κτηνοτροφική παραγωγή, γιατί δεν είναι ότι χάθηκαν μόνο τα ζώα, χάθηκαν στάβλοι και εξ’ολοκλήρου οι εξοπλισμοί. Θα ναι δύσκολο να επανέλθουν ξανά στην παραγωγή», τόνισε ο κ. Ζτρίβας.

«Δεν μπορεί να μας καλύψει η καύση»

Μάλιστα, σημειώνει πως «είναι πάρα πολλά τα νεκρά ζώα και δεν μπορεί να μας καλύψει η καύση».

«Οπότε δόθηκε εντολή να πάμε στη λύση της υγειονομικής ταφής των ζώων», συμπλήρωσε και εξήγησε: «Θα βρούνε οι δήμοι το κατάλληλο μέρος, μακριά από οικισμούς και στάβλους, ενώ θα βοηθήσει και ο στρατός με ειδική μονάδα για τη μεταφορά ζώων προς ταφή».

Σημειώνεται ότι η αγορά κρέατος ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τεράστιες ελλείψεις και οι κερδοσκόποι απειλούν να εκτινάξουν τις τιμές σε χοιρινό κρέας και αμνοερίφια.

«Η Ελλάδα εισάγει το 70% του χοιρινού κρέατος που χρειάζεται … η Θεσσαλία παράγει το 10% … στα αιγοπρόβατα, που είμαστε αυτάρκεις, στην περιοχή του Δήμου Τυρνάβου, Αμπελώνα, Ροδιά, Βρυότοπος, 72 αιγοτροφικές μονάδες υπέστησαν ολική καταστροφή», τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδας Απόστολος Ραυτόπουλος.

«Ακόμα δεν έχουμε μετρήσει το ζωικό κεφάλαιο και δεν ξέρουμε την πραγματική οικονομική κατάσταση», είπε εξάλλου μιλώντας στην κρατική τηλεόραση ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρεοπωλών Σάββας Κεδίσης.

«Η Θεσσαλία με τους τέσσερις νομούς (Τρίκαλα, Λάρισα, Καρδίτσα, Μαγνησία) έχει περίπου 10–12% της παραγωγής χοιρινών και 28–30% της παραγωγής αρνιών … έχουμε καταστροφή της τάξης του 35%–45% αυτής της παραγωγής».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι ακόμη μεγαλύτερη είναι η επίπτωση στη γαλακτοκομία και την τυροκομία. «Οι άνθρωποι που δουλεύουν με τα αρνιά, το μεροκάματο, το βγάζουν από το γάλα. Όταν έχουν χάσει τα μαντριά και τις αρμεκτικές (σ.σ. μηχανές) που είναι πανάκριβες δεν θα μπορούν να βγάλουν γάλα … θα παρακαλάμε να έρθει σε σκόνη από το εξωτερικό».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.