ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Δυσοίωνες προβλέψεις για την άνοδο της τιμής του ελαιόλαδου – Θα φτάσει να πωλείται… 20 ευρώ το λίτρο στον καταναλωτή

Πέρυσι η παραγωγή στην Κρήτη είχε φτάσει του 350.000 τόνους λάδι και φέτος αναμένεται στους 130.000 τόνους

Δυσοίωνες προβλέψεις για την άνοδο της τιμής του ελαιόλαδου – Θα φτάσει να πωλείται… 20 ευρώ το λίτρο στον καταναλωτή

Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρος Χιλετζάκης, παραχώρησε τηλεοπτική συνέντευξη και αποκάλυψε ότι η τιμή του λίτρου στο ελαιόλαδο μπορεί να φτάσει μέχρι και στα… 20 ευρώ!

Οι ελαιοπαραγωγοί τόνισαν στον ΑΝΤ1, ότι η παραγωγή φέτος θα είναι πολύ μικρή και η τιμή θα φτάσει στα ύψη. Λόγω της ανομβρίας ο καρπός είναι ξηρός και αφυδατωμένος με αποτέλεσμα να μην βγάζει ζουμί και έτσι η παραγωγή εκτιμάται αρκετά μικρή.

Πέρυσι η παραγωγή στην Κρήτη είχε φτάσει του 350.000 τόνους λάδι και φέτος αναμένεται στους 130.000 τόνους.

Ο παραγωγός πουλάει το ελαιόλαδο από 8,5 έως 8,7 ευρώ το λίτρο και στον καταναλωτή φτάνει έως και 15 ευρώ. Ο Χιλεντζάκης εκφράζει τον φόβο του ότι στον καταναλωτή μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 20 ευρώ.

«Χρυσό μου ελαιόλαδο»: Μέχρι και 180 ευρώ θα φθάσει ο τενεκές, μεγάλες αυξήσεις στις τιμές παραγωγού

Το «πρώτο» ελαιόλαδο νέας σοδειάς έφυγε από τους παραγωγούς με τιμή αυξημένη κατά 120% σε σύγκριση με το 2021, «αγγίζοντας» τα 9,25 ευρώ ανά λίτρο και επιβεβαιώνοντας τα σενάρια που θέλουν το προϊόν να πωλείται εφέτος στα 10 ευρώ το λίτρο, όσον αφορά την αγορά χονδρικής, σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου».

Αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές θα χρειαστεί να «βάλουν» βαθιά το χέρι στην τσέπη, διότι η τιμή στα ράφια αναμένεται να ξεπεράσει τα 12 – 14 ευρώ ανά λίτρο.

Μέχρι και 180 ευρώ θα φτάσει ο τενεκές

Σχεδόν στην τιμή των επωνύμων αναμένεται να κινηθεί και το χύμα ελαιόλαδο, καθώς το περυσινό πωλείται απευθείας από τους παραγωγούς από 9,40 ευρώ έως 10,60 ευρώ το λίτρο, ήτοι 160 ευρώ με 180 ευρώ ο τενεκές (από 60€ – 80€ τα προηγούμενα χρόνια), με τους καταναλωτές να επιμένουν για «πάρτι» αισχροκέρδειας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Από την πλευρά τους, οι βιομηχανίες υποστηρίζουν ότι έχουν συμπιέσει το περιθώριο κέρδους τους και πως η τιμή στο ράφι δεν ακολουθεί αντίστοιχη πορεία με την τιμή παραγωγού, ώστε να διατηρηθεί η κατανάλωση σε ικανοποιητικά επίπεδα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.