«Η Ελλάδα έχει σιτάρι μόνο για δύο μήνες» δηλώνει ο πρόεδρος των Ομοσπονδίας Αρτοποιών

Νέο ρεκόρ στην τιμή μετά την απαγόρευση εξαγωγών και από την Ινδία - «Θα πούμε το ψωμί-ψωμάκι»: 2,6 ευρώ το κιλό!

«Η Ελλάδα έχει σιτάρι μόνο για δύο μήνες» δηλώνει ο πρόεδρος των Ομοσπονδίας Αρτοποιών

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντερ Πάνκιν δήλωσε ότι η χώρα δεν μπορεί να εξάγει ουκρανικά λιπάσματα στην Ευρώπη, ούτε ουκρανικά σιτηρά από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, εκτινάσσοντας την τιμή των σιτηρών: «Πολύπλοκο ζήτημα. Ξέρετε, η ποτάσα και τα ορυκτά λιπάσματα, τα σιτηρά, η δυνατότητα εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών είναι ένα περίπλοκο κουβάρι θεμάτων. Δεν μπορούν να λυθούν άμεσα», δήλωσε «κομψά».

Απόλυτο ρεκόρ έσπασε η τιμή του σιταριού στην ευρωπαϊκή αγορά. 

Οι συναλλαγές έκλεισαν στα 548,25 ευρώ ανά τόνο μετά το εξαγγελθέν εμπάργκο της Ινδίας στις εξαγωγές σιτηρών και ειδικά μαλακού σιταριού.

Στην Ελλάδα οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις μαλακού σίτου αποφέρουν παραγωγή μόλις 200.000 τόνων, η οποία καλύπτει μετά βίας το 20% των εθνικών αναγκών.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιος Ομοσπονδίας Αρτοποιών, Μιχάλης Μούσιος, δηλώνει ότι «Έχουμε σιτάρι για άλλους δύο μήνες»! Και συνεχίζει: «Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και πρωτόγνωρη. Ζήσαμε την κρίση του 2008 με την εκτίναξη της τιμής των δημητριακών. Περάσαμε τόσα χρόνια οικονομικής κρίσης, βιώσαμε δύο χρόνια πανδημίας, αλλά αυτό που ζούμε τώρα δεν το έχουμε ξαναδεί στα μάτια μας»!

Με βάση τα στοιχεία που έχει η Ομοσπονδία, αυτή τη στιγμή η μέση τιμή του κιλού στο ψωμί διαμορφώνεται στα 2,50 ευρώ, ενώ υπάρχουν περιοχές όπου έφτασε και στα 2,60 ευρώ το κιλό.

Ποιο κόμμα θα ψηφίζατε αν είχαμε την Κυριακή εθνικές εκλογές;

  • Νέα Δημοκρατία (9%, 2.690 Votes)
  • ΣΥΡΙΖΑ (15%, 4.558 Votes)
  • ΚΙΝΑΛ (4%, 1.086 Votes)
  • ΚΚΕ (4%, 1.279 Votes)
  • Ελληνική Λύση (22%, 6.718 Votes)
  • MεΡΑ25 (3%, 869 Votes)
  • Άλλο κόμμα της Δεξιάς (39%, 11.978 Votes)
  • Άλλο κόμμα της Αριστεράς (5%, 1.548 Votes)

Σύνολο ψήφων: 30.726

Loading ... Loading ...

Την ίδια στιγμή, ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Μαράτ Χουσούλιν ανακοίνωσε ότι πλέον ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη ως προς την δυναμικότητα του, θα προμηθεύει με ηλεκτρική ενέργεια τη Ρωσία -και μόνο αν πληρώνει- την αξία του ηλεκτρικού ρεύματος που θα παράγεται και στην Ουκρανία! 

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια στα βόρεια της Χερσώνας εξασφάλιζε περίπου το 28% της ενέργειας της Ουκρανίας των 42 εκατομμυρίων κατοίκων, αλλά η περιοχή είναι ρωσόφωνη και καταλήφθηκε με επιχείρηση-περίπατο των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από την Κριμαία στις αρχές Μαρτίου. 

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Είναι η μόνη περιοχή που έπεσε περίπου αμαχητί, δεδομένου ότι οι Ουκρανοί δεν περίμεναν να κινηθεί βόρεια-βορειοδυτικά ο ρωσικός επιθετικός άξονας  από την Κριμαία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.