Δεν ξέρουμε τι θα έκανε με τους Τούρκους αλλά μέχρι τώρα έκαψε τους Έλληνες που πάτησαν στην Λιβύη...

ΓΣΕΕ: Πώς θα αμειφθούν όσοι εργαστούν τον Δεκαπενταύγουστο

Αποτελεί υποχρεωτική αργία για τον ιδιωτικό τομέα

ΓΣΕΕ: Πώς θα αμειφθούν όσοι εργαστούν τον Δεκαπενταύγουστο

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pronews.gr στην Google

Η ΓΣΕΕ μέσω του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων (ΚΕΠΕΑ), έδωσε αναλυτικές οδηγίες για τον τρόπο αμοιβής των εργαζομένων την 15η Αυγούστου, καθώς αποτελεί υποχρεωτική αργία για τον ιδιωτικό τομέα.

Φέτος, η 15η Αυγούστου συμπίπτει με Σάββατο, γεγονός που δημιουργεί διαφορετικές περιπτώσεις ανάλογα με το αν η επιχείρηση παραμένει κλειστή ή λειτουργεί νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις αργίες.

Για τις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν την ημέρα της αργίας, οι εργαζόμενοι που αμείβονται με ημερομίσθιο και δεν εργαστούν δικαιούνται το προβλεπόμενο ημερομίσθιο, ενώ όσοι λαμβάνουν μηνιαίο μισθό θα πληρωθούν κανονικά χωρίς αλλαγή στις αποδοχές τους.

Στην περίπτωση εργαζομένων με πενθήμερο σύστημα, όσοι δεν απασχοληθούν το Σάββατο 15 Αυγούστου και αμείβονται με ημερομίσθιο θα λάβουν ένα επιπλέον ημερομίσθιο.

Αντίστοιχα, στις επιχειρήσεις που επιτρέπεται να λειτουργούν κατά τις Κυριακές και τις υποχρεωτικές αργίες, όσοι εργαστούν την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου δικαιούνται επιπλέον αμοιβή.

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι με ημερομίσθιο λαμβάνουν το κανονικό ημερομίσθιό τους μαζί με προσαύξηση 75% για τις ώρες απασχόλησης, η οποία υπολογίζεται στο νόμιμο ωρομίσθιο.

Οι εργαζόμενοι που αμείβονται με μηνιαίο μισθό δικαιούνται προσαύξηση 75%, η οποία υπολογίζεται στο 1/25 του νόμιμου μισθού τους για τις ώρες που θα εργαστούν.

Σε περιπτώσεις όπου η εργασία του Σαββάτου αποτελεί έκτη ημέρα απασχόλησης για εργαζόμενους με πενθήμερο, προβλέπεται επιπλέον προσαύξηση 40%, ενώ η απασχόληση δεν μπορεί να ξεπερνά τις οκτώ ώρες.

Η ΓΣΕΕ υπενθυμίζει επίσης ότι η ημέρα υποχρεωτικής αργίας δεν μπορεί να συμψηφιστεί με ρεπό, ενώ σε περίπτωση υπέρβασης του νόμιμου ωραρίου προβλέπονται και οι αντίστοιχες προσαυξήσεις για υπερεργασία ή υπερωρία.

Παράλληλα, όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε άδεια κατά την 15η Αυγούστου δικαιούνται το ημερομίσθιο της αργίας, χωρίς όμως η συγκεκριμένη ημέρα να υπολογίζεται στις εργάσιμες ημέρες της άδειάς τους.

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι αν ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι μέσω συλλογικών συμβάσεων, κανονισμών εργασίας ή επιχειρησιακών πρακτικών, αυτοί υπερισχύουν των γενικών διατάξεων.

Δείτε μας ζωντανά στο YouTube, Twitch, X, Telegram

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.