ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Κατά 28% αυξήθηκαν οι τιμές μέσα σε ένα χρόνο στα προϊόντα των σούπερ μάρκετ

Τιμές από... «χρυσάφι» στα ράφια

Κατά 28% αυξήθηκαν οι τιμές μέσα σε ένα χρόνο στα προϊόντα των σούπερ μάρκετ

Έρευνα τιμών διαπίστωσε πώς από τον Οκτώβριο του 2022 έως τον Οκτώβριο του 2023, οι τιμές στα ίδια ακριβώς προϊόντα, τις ίδιες ποσότητες στα τα ίδια σούπερ μάρκετ, αυξήθηκαν κατά 28%.

Ο μικρός ανταγωνισμός εντός της ελληνικής αγοράς σε συνδυασμό με την εξάρτηση από εισαγωγές είτε αυτές πρόκειται για πρώτες ύλες είτε για τελικά προϊόντα δημιουργούν συνθήκες ευαλωτότητας αναφορικά με την εξέλιξη των τιμών.

Μάλιστα η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη στην αγροτική παραγωγή αλλά και την κτηνοτροφία από τις καταιγίδες το πρόσφατο διάστημα.

Η απορρύθμιση που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα αλλά και οι γεωπολιτικές αλλαγές που γέννησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, οδήγησαν επίσης στην εκτίναξη των τιμών στην ενέργεια και μια σειρά αγαθών που επηρεάζουν και τις τιμές των τροφίμων, ενώ οι αλλαγές στο κλίμα με επιπτώσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις εξαιτίας καταστροφών από φυσικά φαινόμενα μειώνουν τις παραγωγές διεθνώς και επηρεάζουν επίσης τις τιμές.

Αν και η κατάσταση δείχνει να αποκλιμακώνεται σε ορισμένα είδη, η αποκλιμάκωση αυτή γίνεται με χαμηλούς ρυθμούς.

Δεν αναμένεται εντός του 2023 οι τιμές σε είδη όπως σιτηρά, κρέας, γαλακτοκομικά, ζάχαρη να μειωθούν σε επίπεδα προ πανδημίας.

Την ίδια ώρα οι επιχειρήσεις υποστηρίζουν ότι όσο το λειτουργικό τους κόστος παραμένει υψηλό τα περιθώρια για μειώσεις των τιμών παραμένουν περιορισμένα.

Μάλιστα, ειδικά για τον ΦΠΑ η μείωσή του αποτελεί και πάγιο αίτημα της αγοράς.

Μάλιστα η επαναλαμβανόμενη μελέτη του ΙΕΛΚΑ, σύγκρισης τιμών, σε τυπικό καλάθι προϊόντων του νοικοκυριού στην Ελλάδα, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, την Πορτογαλία τον Σεπτέμβριο του 2023, έδειξε ότι οι τρεις χώρες έχουν σημαντικό ακριβότερο μέσο καλάθι από τη χώρα μας ενώ η Ισπανία είναι στα ίδια επίπεδα με την Ελλάδα και η Πορτογαλία φθηνότερη κατά 6% με την Ελλάδα.

Αυτό είναι αποτέλεσμα της διαφοράς που έχει ο χαμηλός ΦΠΑ για τρόφιμα και ποτά ανά χώρα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο ΦΠΑ είναι σημαντικά υψηλότερος από το Ηνωμένο Βασίλειο (0% ή 5%) και τη Γαλλία (10% λη 5,5%), την Ισπανία (10% και 4%),

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.