ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Λήγει η προθεσμία για τα τέλη κυκλοφορίας 2024: Ποιοι απαλλάσσονται – Δείτε τα δικαιολογητικά

Δεν αναμένεται να υπάρξει κι άλλη παράταση στην πληρωμή

Λήγει η προθεσμία για τα τέλη κυκλοφορίας 2024: Ποιοι απαλλάσσονται – Δείτε τα δικαιολογητικά

Η προθεσμία για τα τέλη κυκλοφορίας του 2024 λήγει στις 29 Φεβρουαρίου. 

Τονίζεται ότι δεν αναμένεται να υπάρξει κι άλλη παράταση στην πληρωμή.

Εδώ η εκτύπωση στα τέλη κυκλοφορίας 2024 χωρίς κωδικούς Taxisnet

Για να κατεβάσετε και να εκτυπώσετε τα τέλη κυκλοφορίας 2024, πατήστε ΕΔΩ.

Στη συνέχεια πρέπει να ακολουθήσετε τα παρακάτω απλά βήματα:

  • Συμπληρώνετε τον ΑΦΜ που αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας.
  • Συμπληρώνετε τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος, που αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας.
  • Επιλέγετε το έτος τελών κυκλοφορίας.
  • Επιλέγετε «Εκτύπωση».

Οι 3 τρόποι πληρωμής στα τέλη κυκλοφορίας

Αφότου εκτυπώσετε το ειδοποιητήριο, μέσα από την πλατφόρμα myCar, μπορείτε να πληρώσετε τα τέλη κυκλοφορίας με τρεις διαφορετικούς τρόπους:

  • Από τα μηχανήματα συναλλαγών που βρίσκονται στις τράπεζες. Στην περίπτωση αυτή θα σας ζητηθεί ο κωδικός QR, το εικονίδιο δηλαδή που βρίσκεται στην πάνω δεξιά γωνία της σελίδας του ειδοποιητηρίου.
  • Στην πλησιέστερη τράπεζα ή σε κάποιο υποκατάστημα των ΕΛΤΑ. Και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να έχει γίνει εκτύπωση του ειδοποιητηρίου.
  • Υπάρχει και η επιλογή της ηλεκτρονικής πληρωμής μέσω web banking. Θα πρέπει να μπείτε στην εφαρμογή της τράπεζάς σας και στη συνέχεια να πληρώσετε, συμπληρώνοντας τον 23ψήφιο κωδικό «RF» που θα σας ζητηθεί, ο οποίος βρίσκεται στο κέντρο της σελίδας του ειδοποιητηρίου.

Οι αλλαγές που εξετάζονται για τα τέλη κυκλοφορίας

Το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τη δυνατότητα αναπροσαρμογής των τελών κυκλοφορίας λόγω των ελλείψεων στα έσοδα. Σύμφωνα με αναφορές, ένα τέτοιο σχέδιο είναι υπό εξέταση από το υπουργείο, και αναμένεται να υλοποιηθεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πληρωμής των τελών κυκλοφορίας για το 2024, που προγραμματίζεται για τις 29 Φεβρουαρίου.

Παράλληλα, το υπουργείο εξετάζει επίσης τη δυνατότητα παροχής κινήτρων για την απόσυρση οχημάτων άνω των 20 ετών, με στόχο τη μείωση της κυκλοφορίας τους.

Το κύριο πρόβλημα για το υπουργείο είναι ότι τα τελευταία 13 χρόνια, εποχή κατά την οποία έχουν εφαρμοστεί τα τέλη κυκλοφορίας βάσει εκπομπών ρύπων, έχουν πουληθεί πολλά οχήματα με σύγχρονη αντιρρυπαντική τεχνολογία, προκαλώντας μείωση στα φορολογικά έσοδα.

Τα έσοδα που προκύπτουν από τα τέλη κυκλοφορίας ανέρχονται ετησίως σε περίπου 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, η τρέχουσα μέθοδος υπολογισμού δεν φαίνεται να καλύπτει τη ζήτηση και προβλέπεται ότι μεσοπρόθεσμα θα υπάρξουν ελλείψεις στα έσοδα. Για τον λόγο αυτό, αναμένονται αναπροσαρμογές προκειμένου να διατηρηθεί ο στόχος των 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Έως 1/7 η προσκόμιση δικαιολογητικών για απαλλαγή τελών κυκλοφορίας 2024 λόγω αναπηρίας

Νέα καταληκτική προθεσμία, προσκόμισης δικαιολογητικών απαλλαγής τελών κυκλοφορίας έτους 2024, σε ιδιοκτήτες αναπηρικών οχημάτων, ορίζεται η 1/7 με νεότερη εγκύκλιο του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή.

Ειδικότερα, παρέχεται νέα προθεσμία να υποβάλουν δικαιολογητικά, ιδιοκτήτες με εκκρεμότητες για τα αναπηρικά οχήματα:

  • που εμφανίζονται απαλλασσόμενα από τέλη κυκλοφορίας χωρίς να έχουν ελεγχθεί οι προϋποθέσεις χορήγησης απαλλαγής από τη ΔΟΥ κατά το χρόνο της ταξινόμησής τους και για τα οποία δεν έχει διορθωθεί έως σήμερα η εικόνα τους στο Πληροφοριακό Σύστημα Οχημάτων (ΠΣΟ),
  • των οποίων η απόφαση απαλλαγής λόγω αναπηρίας έληξε στις 31/12/2023, και δεν θα καταστεί δυνατό να προσκομίσουν νέα δικαιολογητικά, (γνωμάτευση ΚΕΠΑ με σχετική ιατρική βεβαίωση αντιστοίχισης) έως τις 29/2/2024.

Τα δικαιολογητικά υποβάλλονται, μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr), ακολουθώντας τη διαδρομή: Τα Αιτήματά μου / Νέο Αίτημα / Φορολογία / Αυτοκίνητα / Χορήγηση απαλλαγής τελών κυκλοφορίας λόγω αναπηρίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν ειδικότερα μέσω του Κέντρου Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων της ΑΑΔΕ: +30 213 162 1000, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες 07:30 – 17:00.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.