ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ποιοι δεν θα κάνουν φέτος φορολογικές δηλώσεις – Τι ισχύει με τους 18άρηδες

Η υποβολή της δήλωσης θα γίνεται ανεξάρτητα από το αν είναι εξαρτώμενο μέλος ή όχι και εφόσον αποκτά πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα

Ποιοι δεν θα κάνουν φέτος φορολογικές δηλώσεις – Τι ισχύει με τους 18άρηδες

Μπορεί η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων να αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Μαρτίου με τους περισσότερους κωδικούς προσυμπληρωμένους, ωστόσο πολλά είναι τα ερωτήματα για τους «πρωτάρηδες», δηλαδή τους φορολογούμενους που φέτος γίνονται 18 ετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ο φορολογούμενος που έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του υποχρεούται να δηλώνει όλα τα εισοδήματα του στην εφορία.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης, έχει κάθε φυσικό πρόσωπο που έχει την φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα και έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του.

Η υποβολή της δήλωσης θα γίνεται ανεξάρτητα από το αν είναι εξαρτώμενο μέλος ή όχι και εφόσον αποκτά πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.

Υπάρχει όμως και η άλλη ανάγνωση που αναφέρει πως δεν είναι υποχρεωτική υποβολή φορολογικής δήλωσης από εξαρτώμενο ενήλικο τέκνο που δεν αποκτά ούτε πραγματικό ούτε τεκμαρτό εισόδημα.

Ωστόσο, αν τελικά υποβάλει φορολογική δήλωση με μηδενικό πραγματικό είτε τεκμαρτό εισόδημα, τότε δεν υπολογίζεται η ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη των 3.000 ευρώ, καθώς αυτή υπολογίζεται μόνο εφόσον δηλώνεται πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.

Να σημειωθεί πως στην περίπτωση που το εξαρτώμενο ενήλικο τέκνο υποβάλει δήλωση στην οποία προκύπτει τεκμαρτό εισόδημα δεν θα χρεωθεί σαν τεκμήριο, καθώς το τεκμήριο αυτό είναι μαχητό, δηλαδή μπορεί να αμφισβητηθεί.

Αυτό μπορεί να γίνει όταν αποδειχθεί ότι μένει στη ίδια οικία με συγγενείς πρώτου βαθμού που συμβάλλουν στις δαπάνες διαβίωσής του ή εφόσον υπηρετεί τις στρατιωτική θητεία του ή εφόσον είναι άνεργος και δικαιούται βοήθημα ανεργίας.

Ποιοι δεν θα κάνουν φέτος φορολογικές δηλώσεις

Έτοιμο προς υποβολή θα είναι φέτος το βασικό έντυπο Ε1, για περίπου ένα εκατομμύριο φορολογούμενους, μισθωτούς και συνταξιούχους, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να την υποβάλουν με ένα «κλικ» ή ακόμα και να μην ασχοληθούν καθόλου.

Από φέτος οι φορολογούμενοι οι οποίοι απέκτησαν το 2023 εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις και δεν είχαν καμία μεταβολή στην οικογενειακή ή περιουσιακή τους κατάσταση θα βρουν προσυμπληρωμένη τη φορολογική τους δήλωση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σύμφωνα με το διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή, δεν θα χρειαστεί να συμπληρώσουν τη φορολογική τους δήλωση και το μόνο που θα έχουν να κάνουν είναι να ελέγξουν εάν είναι σωστά τα προσυμπληρωμένα ποσά, όπως μισθοί, συντάξεις, αποδείξεις, δάνεια, κατοικίες, αυτοκίνητα, μεταξύ άλλων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.