ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Προϋπολογισμός: Συνεχίζεται το «μπαράζ» εκτόξευσης των φορολογικών εσόδων – Πλήγμα στους πολίτες

Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 44.916 δισ. ευρώ

Προϋπολογισμός: Συνεχίζεται το «μπαράζ» εκτόξευσης των φορολογικών εσόδων – Πλήγμα στους πολίτες

Το «μπαράζ» εκτόξευσης των φορολογικών εσόδων του προϋπολογισμού συνεχίζεται και δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στους πολίτες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η υπέρβαση των εσόδων από ΦΠΑ σε σχέση με τον στόχο αγγίζει τα 779 εκατ. ευρώ στο εννιάμηνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα φορολογικά έσοδα πέρασαν κάτω από τον πήχη τον Σεπτέμβριο, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη δοκιμασία των αντοχών των πολιτών.

Παράλληλα, τα 5,987 δισ. Ευρώ άγγιξε το πρωτογενές πλεόνασμα, έναντι στόχου για 2,436 δισ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 52 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2022.

Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 44.916 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 3,089 δισ. ευρώ ή 7,4% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023.

«Ράλι» για έσοδα από ΦΠΑ

Ειδικότερα για τους κυριότερους φόρους της κατηγορίας αυτής παρατηρούνται τα εξής:

-Τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 17.201 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 779 εκατ. ευρώ.

-Τα έσοδα των ΕΦΚ ανήλθαν σε 5.192 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 100 εκατ. ευρώ.

-Τα έσοδα των φόρων ακίνητης περιουσίας ανήλθαν σε 2.086 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 6 εκατ. ευρώ.

-Τα έσοδα των φόρων εισοδήματος ανήλθαν σε 14.918 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 1.614 εκατ. ευρώ. Εξ’ αυτών ο

-Φόρος Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων είναι αυξημένος κατά 830 εκατ. ευρώ και ο Φόρος Εισοδήματος Νομικών Προσώπων αυξημένος κατά 569 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Η εικόνα του Σεπτεμβρίου

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σεπτέμβριος παρουσιάζει μια κάμψη, εξαιτίας του γεγονότος ότι οι πολίτες δεν αντέχουν άλλο την παρατεταμένη ακρίβεια.

Ειδικότερα για τους κυριότερους φόρους της κατηγορίας αυτής παρατηρούνται τα εξής:

-Τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 1.713 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 26 εκατ. ευρώ.

-Τα έσοδα των ΕΦΚ ανήλθαν σε 598 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 40 εκατ. ευρώ.

-Τα έσοδα των φόρων ακίνητης περιουσίας ανήλθαν σε 148 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 17 εκατ. ευρώ.

-Τα έσοδα των φόρων εισοδήματος ανήλθαν σε 2.065 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 96 εκατ. ευρώ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.