ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Μέχρι αύριο οι δηλώσεις ακινήτων στο Μητρώο της ΑΑΔΕ – Ποια τα πρόστιμα

Τίθεται όριο 60 ημερών στη διάρκεια της μίσθωσης προκειμένου να λογίζεται ως βραχυχρόνια

Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Μέχρι αύριο οι δηλώσεις ακινήτων στο Μητρώο της ΑΑΔΕ – Ποια τα πρόστιμα

Χρονικό περιθώριο μέχρι αύριο Τετάρτη (28/2) έχουν όσοι ιδιοκτήτες εκμεταλλεύονται τα ακίνητά τους με το καθεστώς της βραχυχρόνιας μίσθωσης, προκειμένου να οριστικοποιήσουν τα στοιχεία για το 2023 στο Μητρώο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), καθώς από τον Μάρτιο ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θα ξεκινήσει ελέγχους και διασταυρώσεις για τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων.

Τα πρόστιμα για μη συμμόρφωση ξεκινούν από 5.000 ευρώ και παράλληλα προβλέπουν αποβολή από τις σχετικές πλατφόρμες.

Οι διασταυρώσεις προβλέπονται από τις σχετικές συμφωνίες της ΑΑΔΕ με τις πλατφόρμες Airbnb, Booking.com και VRBO, του ομίλου της Expedia.

Υπενθυμίζεται ότι οι ψηφιακές πλατφόρμες Airbnb, Booking, VRBO, διαβιβάζουν στην ΑΑΔΕ τα δεδομένα των συναλλαγών που πραγματοποιούν οι χρήστες τους και στη φορολογική διοίκηση μέχρι τις 26 του μήνα.

Έτσι, στην περίπτωση, που διαπιστωθεί ότι τα ακίνητα είτε δεν έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής είτε αναρτήθηκαν σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) Βραχυχρόνιας Διαμονής ή του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (ΕΣΛ) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (ΜΑΓ), τότε οι ιδιοκτήτες καλούνται στην Εφορία προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις.

Εφόσον, δεν κριθούν πειστικές, θα αποστέλλονται στις Εφορίες τα στοιχεία των ακινήτων και των διαχειριστών για την επιβολή έξτρα φόρων και προστίμων.

Παράλληλα οι δηλώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων θα διασταυρωθούν και με στοιχεία που θα εξαχθούν από τους ελέγχους των πιστωτικών καρτών και των τραπεζικών λογαριασμών των ιδιοκτητών.

Συλλογή στοιχείων

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία των εισοδημάτων από βραχυχρόνιες μισθώσεις διασταυρώνονται μέσα από τα δεδομένα:

  • που διαβιβάζουν οι πλατφόρμες των βραχυχρόνιων μισθώσεων, μετά από τη συμφωνία που έχουν κάνει με την ΑΑΔΕ
  • των κινήσεων των πιστωτικών καρτών των ιδιοκτητών ακινήτων
  • των κινήσεων των τραπεζικών λογαριασμών των ιδιοκτητών ακινήτων, όπου αναζητούνται πιστώσεις που ίσως υποκρύπτουν την είσπραξη κρυφών ενοικίων από βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Πρόστιμα

Σε περιπτώσεις διαπίστωσης παραβάσεων, τα πρόστιμα είναι ιδιαίτερα υψηλά, μετά τις αλλαγές που έγιναν το περασμένο διάστημα στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις ψηφιακές πλατφόρμες.

Το νέο πρόστιμο ορίζεται, ανά φορολογικό έτος, στο 50% των ακαθαρίστων εσόδων του τελευταίου φορολογικού έτους και κατ’ ελάχιστο 5.000 ευρώ. Φτάνει, δε, έως και τα 20.000 ευρώ, ενώ προβλέπεται και αποβολή από τις πλατφόρμες.

Το ποσό δε, αυτό επιβάλλεται και στην περίπτωση μη εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης και επιβάλλεται στον διαχειριστή, είτε είναι κύριος ή επικαρπωτής ή τρίτος.

Υπενθυμίζεται, ότι οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι με τις τελευταίες αλλαγές τίθεται όριο 60 ημερών στη διάρκεια της μίσθωσης προκειμένου να λογίζεται ως βραχυχρόνια. Διευκρινίζεται ότι το όριο των 60 ημερών δεν αφορά τη διάρκεια των μισθώσεων μέσα στον χρόνο αλλά τη διάρκεια κάθε μίσθωσης ξεχωριστά.

Έτσι, θα επιτρέπεται για παράδειγμα η μίσθωση ενός ακινήτου για 100 ή 150 ημέρες μέσα στη χρονιά με την προϋπόθεση ότι κάθε μίσθωση ξεχωριστά δεν υπερβαίνει τις 60 ημέρες.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ στο διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2023 τα μισθώματα που δηλώθηκαν στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων ανήλθαν σε 677 εκατ. ευρώ από 510 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2022 εμφανίζοντας αύξηση 167,4 εκατ. ευρώ.

Επίσης το ίδιο διάστημα οι αρχικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν στο Μητρώο από τους ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης ανήλθαν σε 1.695.957 από 1.247.904 που είχαν υποβληθεί στο αντίστοιχο δεκάμηνο του 2022.

Το νέο πλαίσιο

Με τις τελευταίες νομοθετικές παρεμβάσεις, το Τέλος Ανθεκτικότητας αντικαθιστά τον παλιό Φόρο Διαμονής για όσους και όσες κάνουν χρήση υπηρεσιών διαμονής, από το τέλος Φεβρουαρίου, σε ξενοδοχεία, καταλύματα και Airbnb.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επίσης, ιδιοκτήτες, που διαθέτουν τρία ή περισσότερα ακίνητα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων, θα πρέπει να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας και να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές, τέλος επιτηδεύματος και ΦΠΑ ενώ το φορολογητέο εισόδημά τους για το 2024 θα υπολογισθεί με βάση τα τεκμήρια που ισχύουν για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Βέβαια, θα έχουν και τη διευκόλυνση να περνούν «έξοδα» λόγω του ότι θα έχουν πλέον επίσημη επιχειρηματική νόρμα λειτουργίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.