ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Δώρο Πάσχα 2023: Πώς γίνεται ο υπολογισμός με την αύξηση του κατώτατου μισθού

Ξεκίνησε από σήμερα η προπληρωμή του

Δώρο Πάσχα 2023: Πώς γίνεται ο υπολογισμός με την αύξηση του κατώτατου μισθού

Αρχίζει από σήμερα Παρασκευή (31/3) η προπληρωμή του Δώρου Πάσχα σε επιδοτούμενους ανέργους, σε δικαιούχους του επιδόματος εργασίας, στις δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας και σε δικαιούχους του επιδόματος γονικής αδείας.

Μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη, που φέτος πέφτει στις 12 Απριλίου, έχουν περιθώριο οι εργοδότες να καταβάλλουν το Δώρο Πάσχα 2023 σε όλους τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.

Αυτό που αλλάζει όμως φέτος, είναι πως μεγάλοι ωφελούμενοι θα είναι οι περίπου 600.000 εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, αφού αφενός θα πάρουν περισσότερα χρήματα και αφετέρου θα έχουν και παραπάνω Δώρο στο εξής.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την «Καθημερινή», η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ (χωρίς τις κρατήσεις του φόρου εισοδήματος) ανεβάζει και το Δώρο Πάσχα, επίδομα αδείας και Δώρο Χριστουγέννων. Συγκεκριμένα για το Πάσχα, το Δώρο θα διαμορφωθεί στα 406,24 ευρώ από 371,35 ευρώ (στις περιπτώσεις που ο εργαζόμενος αμειβόταν με 713 ευρώ).

Υπενθυμίζεται πως το Δώρο Πάσχα ισούται με το μισό μηνιαίο μισθό για τους μισθωτούς και με 15 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το δώρο αρχίζει από την 1 Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου κάθε έτους.

Συνεπώς, αν η σχέση εργασίας διήρκεσε ολόκληρο το χρονικό διάστημα ο εργαζόμενος δικαιούται να λάβει μισό μηνιαίο μισθό αν αμείβεται με μισθό και 15 ημερομίσθια αν αμείβεται με ημερομίσθιο.

Σε περίπτωση όμως που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα δικαιούται να λάβει αναλογία δώρου η οποία υπολογίζεται ως εξής:

Προκειμένου για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο, για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο για κάθε 8 (οκτώ) ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Σε περίπτωση που η σχέση εργασίας διαρκέσει λιγότερο από οκτώ ημέρες δικαιούται ανάλογο κλάσμα για Δώρο Πάσχα.

Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από την παραπάνω ημερομηνία το Δώρο Πάσχα υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση.

Τι ισχύει αν δεν καταβληθεί το δώρο Πάσχα

Ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να καταβάλει στον εργαζόμενο μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη ολόκληρο το ποσό του δώρου Πάσχα.

Για την καθυστέρηση καταβολής των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, επισύρονται ποινικές κυρώσεις, με βάση τις οποίες προβλέπεται με φυλάκιση μέχρι 6 μηνών και χρηματική ποινή της οποίας το ποσό δεν μπορεί να ορίζεται κάτω του 25% ούτε πάνω του 50% του καθυστερούμενου χρηματικού ποσού.

Σε κάθε περίπτωση μη καταβολής του δώρου μέσα στην τασσόμενη προθεσμία, οι Κοινωνικοί Επιθεωρητές Εργασίας του Σ.ΕΠ.Ε έχουν υποχρέωση να επεμβαίνουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.

Ειδικότερα, εάν το δώρο Πάσχα δεν έχει καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία μπορούν και πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά.

Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη, ενώ παράλληλα διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.

Οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία τους έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν μήνυση απευθείας στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και να ζητήσουν την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας.

Πότε καταβάλλεται το δώρο Πάσχα 2023 στους εργαζόμενους

Το δώρο Πάσχα 2023 θα πρέπει να καταβληθεί σε όλους τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα, μέχρι και την Μεγάλη Τετάρτη. Φέτος, η Μεγάλη Τετάρτη πέφτει 12 Απριλίου.

Φυσικά, εφόσον το επιθυμεί, ο εργοδότης μπορεί να καταβάλει το δώρο και νωρίτερα από την ημερομηνία αυτή.

Σημειώνουμε εδώ ότι το δώρο Πάσχα αντιστοιχεί σε μισό μηνιαίο μισθό (για όσους αμείβονται με μισθό) ή 15 ημερομίσθια (για εκείνους που αμείβονται με ημερομίσθια). Το δώρο σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

Μπορείτε να υπολογίσετε το ακριβές ποσό που θα πρέπει να λάβετε στο λογαριασμό σας, μέσα από την εφαρμογή της ΚΕ.Π.Ε.Α Γ.Σ.Ε.Ε, κάνοντας κλικ ΕΔΩ (θα πρέπει πρώτα να συνδεθείτε στην εφαρμογή).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.