ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Έρευνας αποκτάει η Κρήτη: Τα τεράστια κοιτάσματα της περιοχής & ο East Med φέρνουν εξελίξεις

Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Έρευνας αποκτάει η Κρήτη: Τα τεράστια κοιτάσματα της περιοχής & ο East Med φέρνουν εξελίξεις

Eν αναμονή των μελλοντικών εξελίξεων και της κατασκευής του East Med ιδρύεται στην Κρήτη το Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Ερευνας με βασικούς σκοπούς τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και την εξόρυξη πετρελαίου

Το νέο ινστιτούτο θα αποτελεί τμήμα του Ινστιτούτου Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΤΕ), όμως θα στεγάζεται στο χώρο του Πολυτεχνείου Κρήτης και συγκεκριμένα στην Πολυτεχνειούπολη, στα Χανιά.

Δεδομένου ότι υπολογίζεται η αξία των κοιτασμάτων νοτίως της Κρήτης να βρίσκεται μεταξύ των 4-7 τρισ. δολαρίων αλλά και της αγωνίας που διακατέχει την Άγκυρα να παρουσιάσει την Κρήτη «ως παρανόμως κατεχόμενη» από την Ελλάδα, η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε μια αυτονόητη κίνηση.

Η πρόταση κατατέθηκε σε άρθρο νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, που συζητείται στη Βουλή και έχει την υποστήριξη του αναπληρωτή υπουργού Ερευνας και Καινοτομίας Κώστα Φωτάκη, ο οποίος έχει διατελέσει πρόεδρος του ΙΤΕ.

Οπως αναφέρει το energypress, το εγχείρημα θα αναπτυχθεί σε τρεις πυλώνες:

-Την έρευνα και τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων
-Την έρευνα που αφορά στην παραγωγή και εξόρυξη πετρελαίου
-Και την έρευνα για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα έχει αυτή η διαδικασίας

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο νομοσχέδιο, η ίδρυση του Ινστιτούτου δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισµό και οι ανάγκες του σε τεχνολογικό εξοπλισµό θα καλυφθούν από το ΙΤΕ και το Πολυτεχνείο Κρήτης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΤΕ κ. Ν. Ταβερναράκη, η ίδρυση του Ινστιτούτου Πετρελαϊκής Έρευνας στα Χανιά αποτελεί πρωτοβουλία στρατηγικής σημασίας, με ιδιαίτερο γεωπολιτικό και οικονομικό ενδιαφέρον.

Στο Πολυτεχνείο Κρήτης υπάρχουν ήδη οι σχολές Μηχανικών Ορυκτών Πόρων και Μηχανικών Περιβάλλοντος, το ΙΤΕ διαθέτει στην Πάτρα το Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής και στο Ηράκλειο το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, οι δραστηριότητες των οποίων περιλαμβάνουν και περιβαλλοντικές έρευνες στη βιόσφαιρα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Έτσι, το υπό ίδρυση Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Έρευνας ουσιαστικά έρχεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά με αυτές τις υποδομές των δυο ιδρυμάτων, αποτελώντας μια κρίσιμη ερευνητική υποδομή σε ένα τομέα αιχμής.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.