ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Η κυβέρνηση του Ιράκ προειδοποιεί το Κουρδιστάν να μη συνεχίσει τις εξαγωγές πετρελαίου

Η κυβέρνηση του Ιράκ προειδοποιεί το Κουρδιστάν να μη συνεχίσει τις εξαγωγές πετρελαίου

Σήμερα, η ιρακινή κρατική επιχείρηση πετρελαίου SOMO, διεμήνυσε ότι το Ιράκ επιφυλάσσεται του δικαιώματος να κινηθεί νομικά εναντίον πετρελαϊκών εταιρειών που εξάγουν αργό πετρέλαιο από το βόρειο τμήμα της χώρας δίχως να έχουν λάβει άδεια της κεντρικής κυβέρνησης της χώρας γι’ αυτό.

Στην ανακοίνωσή της για το θέμα, η SOMO δεν αναφέρεται ρητά σε κάποια εταιρεία, αλλά την έδωσε στην δημοσιότητα μία ημέρα αφού η Genel Energy ανακοίνωσε πως η περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν της έδωσε την άδεια να μεταφέρει αργό με βυτιοφόρα σε λιμάνια της Τουρκίας οδικώς.

Η Βαγδάτη λέει ότι μόνον η κεντρική κυβέρνηση έχει την δικαιοδοσία να συνάπτει συμφωνίες για την εξαγωγή αργού και να προχωρά σε αυτήν. Η κυβέρνηση του Κουρδιστάν λέει ότι το Σύνταγμα της επιτρέπει να συνάπτει και αυτή συμβόλαια, κάτι που έχει ήδη πράξει με μεγάλες εταιρείες του τομέα, όπως για παράδειγμα την Exxon Mobil, προκαλώντας οργισμένες αντιδράσεις σε Ιρακινούς αξιωματούχους που θεωρούν τις κινήσεις αυτές των Κούρδων αντισυνταγματικές.

«Το ιρακινό υπουργείο Πετρελαίου και η SOMO επιφυλάσσονται του δικαιώματος να κινήσουν όλες τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες εναντίον οποιασδήποτε εταιρείας (. . .) κλείνει συμφωνίες με άλλα νομικά πρόσωπα εκτός της SOMO.

Επιπρόσθετα μπορούν να κατασχέσουν τα φορτία που διακινούνται λαθραία (. . .) και να καταθέσουν αγωγές σε βάρος των πωλητών, των αγοραστών και όσων μεταφέρουν πετρέλαιο», τονίζεται στην ανακοίνωση της εταιρείας.

Οι εξαγωγές αργού βρίσκονται στο επίκεντρο της ευρύτερης διαμάχης της Βαγδάτης και του Κουρδιστάν για τις πετρελαιοπηγές και την πολιτική αυτονομία των Κούρδων.

Η Genel Energy δήλωσε τη Τετάρτη ότι οι εξαγωγές πετρελαίου από τα κοιτάσματα στο Κουρδιστάν, θα μπορούσαν να φτάσουν σε ποσότητα, μέσα σε λίγες εβδομάδες, τα 20.000 βαρέλια την ημέρα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.