ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Αυτό είναι το κοίτασμα φυσικού αερίου που θα αλλάξει την μοίρα της Ελλάδας: Μεταξύ Κρήτης-Πελοπονήσου και Ζακύνθου

Αυτό είναι το κοίτασμα φυσικού αερίου που θα αλλάξει την μοίρα της Ελλάδας: Μεταξύ Κρήτης-Πελοπονήσου και Ζακύνθου

Σαν «κεραυνός» έπεσε η είδηση που μετέδωσε το πρωί το pronews.gr για την εύρεση κολοσσιαίου κοιτάσματος φυσικού αερίου δυτικά της Κρήτης και πριν από λίγο ο καθηγητής Γεωολογίας, Αβραάμ Ζεληλίδης, ο οποίος μίλησε σε τηλεοπτικό δίαυλο δήλωσε πως το κοίτασμα αυτό βρίσκεται στον Κυπαρισσιακό Κόλπο και θα μπορούσε να δώσει ενεργειακή επάρκεια στη χώρα μας για 70 χρόνια, .

Κληθείς να σχολιάσει την εύρεση του πολύ μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου στον ελλαδικό χώρο, ανάλογο του Ζορ της Αιγύπτου, εξήγησε ότι δεν θα μπορούσε να αφορά την Κρήτη, καθώς η Exxon που δραστηριοποιείται εκεί, δεν θα προέβαινε σε καμία δήλωση για την πορεία των ερευνών.

«Η μόνη περιοχή που είναι μόνα τα ΕΛΠΕ, είναι ο Κυπαρισσιακός και εκεί είναι προχωρημένες οι έρευνες», τόνισε ο κ. Ζεληλίδης.

Ο καθηγητής Γεωλογίας, είπε ότι εδώ και 5 – 6 χρόνια είχε καταλήξει η ομάδα του στο συμπέρασμα πως στον Κυπαρισσιακό πρέπει να βρίσκεται «το μεγαλύτερο κοίτασμα στην Ευρώπη», κάτι που ενδεχομένως να επιβεβαιώνουν οι τελευταίες δηλώσεις σχετικά με την πορεία των σεισμικών ερευνών.

Ο κ. Ζεληλίδης, εκτιμά ότι το κοίτασμα του Κυπαρισσιακού είναι αντίστοιχο με το μεγάλο κοίτασμα Ζορ της Αιγύπτου και όντως θα μπορούσε να δώσει αυτοδυναμία σε ενέργεια στην Ελλάδα για περισσότερο από 70 χρόνια.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=5rqWikdBM_g

«Νομίζω ότι το ρεπορτάζ, επιβεβαιώνει αυτή σκέψη. Συμφωνώ με την εκτίμηση ότι αυτό το κοίτασμα ίσως και να δώσει στην Ελλάδα και περισσότερο από 70 χρόνια αυτοδυναμία σε ενέργεια».

Απαντώντας σε ερώτηση πόσα χρόνια θα χρειαστούν για να αξιοποιηθεί το κοίτασμα, ο καθηγητής δεν ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξος. Είπε ότι στο εξωτερικό, «στα επόμενα έξι με επτά χρόνια θα είχαμε τα κοιτάσματα σε πλήρη χρήση» αλλά στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά προβλήματα και θα και ίσως «δεν θα το βγάλουμε ποτέ».

«Να σας πω μόνο ότι ο Πατραϊκός έχει ολοκληρωθεί και περιμένουμε πότε θα γίνει η γεώτρηση. Στα Γιάννενα, ακόμα περιμένουμε την εξέλιξη. Μιλάμε για συμβάσεις που έγιναν εδώ και έξι χρόνια. Το Κατάκολο που ήταν το πιο ώριμο, ακόμα δεν υπάρχει καμία ένδειξη. Νομίζω ότι όλα είναι τεχνικά θέματα, επιλογών του υπουργείου και οι καθυστερήσεις στην Ελλάδα οδηγούν στο να φεύγουν οι εταιρίες», τόνισε ο κ. Ζεληλίδης

Το pronews.gr επί σειρά ετών δημοσίευε άρθρα για τον ενεργειακό θησαυρό της χώρας σε εποχές που όποιος το υποστήριζε χαρακτηρίζονταν γραφικός.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.