
Η Κίνα τον Μάιο κατέγραψε σημαντική πτώση στις εισαγωγές αργού πετρελαίου φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ ετών.
Σύμφωνα με τα επίσημα τελωνειακά στοιχεία που επικαλείται το Bloomberg, οι εισαγωγές αργού πετρελαίου στην Κίνα διαμορφώθηκαν σε περίπου 33 εκατομμύρια τόνους, που αντιστοιχούν σε 7,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.
Η επίδοση που καταγράφηκε είναι η χαμηλότερη από τον Οκτώβριο του 2017, τη στιγμή που ο μέσος όρος εισαγωγών της χώρας κατά τη διάρκεια του 2025 κυμαινόταν κοντά στα 11,6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.
Το Πεκίνο επέλεξε να καλύψει μέρος των αναγκών του αξιοποιώντας τα μεγάλα αποθέματα πετρελαίου που διαθέτει, ενώ παράλληλα περιόρισε τη λειτουργία των διυλιστηρίων και διατήρησε αυστηρούς περιορισμούς στις εξαγωγές καυσίμων.
Η στρατηγική αυτή συνέβαλε στη συγκράτηση των πιέσεων στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου.
Αναλυτές της αγοράς εκτιμούν στο αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων, ότι η χαμηλή εισαγωγική δραστηριότητα της Κίνας ενδέχεται να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες. Παράλληλα, οι μεταποιητικές μονάδες φαίνεται να στηρίζονται περισσότερο στα αποθέματα που διατηρούν στις εγκαταστάσεις τους αντί να προχωρούν σε νέες αγορές αργού.
Την ίδια στιγμή, τα κρατικά διυλιστήρια λειτουργούν με ιδιαίτερα μειωμένους ρυθμούς επεξεργασίας, ενώ οι εξαγωγές καυσίμων παραμένουν περιορισμένες στο πλαίσιο των μέτρων που υιοθετήθηκαν για τη διασφάλιση της εγχώριας επάρκειας.
Η ζήτηση για βενζίνη και ντίζελ συνεχίζει να παρουσιάζει αδυναμία, καθώς οι υψηλότερες τιμές του αργού πετρελαίου συνδυάζονται με τη σταδιακή εξάπλωση των ηλεκτρικών οχημάτων στην κινεζική αγορά, περιορίζοντας την κατανάλωση συμβατικών καυσίμων.
Επιπλέον, οι εισαγωγές ιρανικού αργού – που αποτελεί σημαντική πηγή προμήθειας για τα ανεξάρτητα κινεζικά διυλιστήρια – έχουν μειωθεί εξαιτίας των αυστηρότερων αμερικανικών κυρώσεων, της πίεσης στα περιθώρια κέρδους και των περιορισμών που επηρεάζουν τα ιρανικά λιμάνια.
Οι εταιρείες στην Κίνα φαίνεται να εξαντλούν τα αποθέματα φθηνότερου αργού που είχαν αποκτήσει πριν από την κλιμάκωση της κρίσης και παρόλο που οι εξαγωγές πετρελαϊκών προϊόντων σημείωσαν μικρή άνοδο τον Μάιο, εξακολουθούν να κινούνται κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.