Μ.Τζόνσον: Ζητά να μπει ένα τέλος στον «εθισμό» της Δύσης στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία αποφάσισαν να σταματήσουν τις εισαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου από τη Ρωσία

Μ.Τζόνσον: Ζητά να μπει ένα τέλος στον «εθισμό» της Δύσης στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες

Τις δυτικές χώρες πίεσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, ώστε να βάλουν τέλος στον «εθισμό» τους στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Daily Telegraph.

Ο Τζόνσον υποστηρίζει ότι οι ηγέτες των δυτικών χωρών διέπραξαν ένα «φοβερό λάθος» όταν επέτρεψαν στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν «να τη γλιτώσει» μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, ενώ ταυτόχρονα εξαρτήθηκαν περισσότερο από το ρωσικό φυσικό αέριο και το πετρέλαιο.

«Όταν τελικά εξαπέλυσε τον ανελέητο πόλεμο στην Ουκρανία, ήξερε ότι ο κόσμος θα δυσκολευόταν να τον τιμωρήσει. Ήξερε ότι είχε δημιουργήσει έναν εθισμό», γράφει ο Συντηρητικός πρωθυπουργός. «Ο κόσμος δεν μπορεί να υποβάλλεται σε αυτόν τον συνεχή εκβιασμό», υπογραμμίζει, ζητώντας «να μπει τώρα τέλος» στην εξάρτηση αυτή.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, που εξαρτάται πολύ περισσότερο από αυτά, οργανώνεται για να μειώσει κατά τα δύο τρίτα τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Μόσχα φέτος.

Υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία του Πούτιν «δεν παράγει ουσιαστικά τίποτα άλλο» που «να θέλει ο υπόλοιπος κόσμος να το αγοράσει», ο Τζόνσον εκτιμά ότι «αν ο κόσμος θέλει να βάλει τέλος στην εξάρτησή του από το ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, μπορούμε να του στερήσουμε τα χρήματα, να καταστρέψουμε τη στρατηγική του».

Στο πλαίσιο αυτό ο Τζόνσον μίλησε στους δημοσιογράφους για την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει αυτήν την εβδομάδα στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. «Είναι προφανές, είπε, ότι η ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία συνέβαλε στην έκρηξη της τιμής των υδρογονανθράκων, της τιμής του πετρελαίου».

«Αν θέλουμε να αντισταθούμε στον εκφοβισμό του Πούτιν, αν θέλουμε να αποφύγουμε τον εκβιασμό, όπως δυστυχώς συνέβη σε τόσες πολλές δυτικές χώρες, πρέπει να γυρίσουμε την πλάτη στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες», επέμεινε. Για αυτό απαιτείται «να μιλήσουμε με άλλους παραγωγούς σε όλο τον κόσμο», συνέχισε «και να οικοδομήσουμε έναν ισχυρότερο, μεγαλύτερο συνασπισμό».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Τζόνσον σκοπεύει τις επόμενες εβδομάδες να παρουσιάσει τη στρατηγική της κυβέρνησής του για την ενεργειακή ασφάλεια, στην οποία περιλαμβάνονται επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και εξορύξεις υδρογονανθράκων από τη Βόρεια Θάλασσα, ώστε να μειωθεί η ενεργειακή εξάρτηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.