Η Γερμανία επιστρέφει στον χειμώνα του 1945-1946: Οι ανοησίες Σολτς-Μπέρμποκ διαλύουν την άλλοτε κραταιά οικονομία

Το υπ.Οικονομίας ανακοίνωσε πως θα επιτρέψει την αναβίωση των παροπλισμένων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα

Η Γερμανία επιστρέφει στον χειμώνα του 1945-1946: Οι ανοησίες Σολτς-Μπέρμποκ διαλύουν την άλλοτε κραταιά οικονομία

Η ισχυρή Γερμανία, αναμένεται το επόμενο διάστημα να επιστρέψει στον χειμώνα του 1945-1946, καθώς οι ανοησίες των Όλαφ Σολτς και Αναλένας Μπέρμποκ διαλύουν την άλλοτε κραταιά οικονομία.

Έτσι, η Γερμανία φλερτάρει ακόμη και με το ενδεχόμενο «bailout» της βιομηχανικής της παραγωγής, με τον Όλαφ Σολτς, να έχει να αντιμετωπίσει ένα πολύ δύσκολο χειμώνα στο ενεργειακό πεδίο και οι υπουργοί του προετοιμάζουν την κοινωνία για περικοπές, ακόμα και στο οικιακό ρεύμα.

Μάλιστα, να σημειωθεί πως την ώρα που η Ρωσία συνεχίζει το «μαρτύριο της σταγόνας» προς την ΕΕ, διοχετεύοντας φυσικό αέριο στο 20% της δυναμικότητάς του, με την επίκληση «τεχνικών λόγων», πάνω από το επίπεδο των 200 ευρώ ανά MWh κινείται για άλλη μία φορά η τιμή του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά.

Δεδομένου ότι οι εισαγωγές φυσικού αερίου προς τη Γερμανία ανέρχονταν στις αρχές του 2022 σε ποσοστό 55% (από 40% το 2012), η γερμανική κυβέρνηση υλοποιεί ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τηλεργασία, περικοπές στη θέρμανση και την ψύξη, θερμοστάτη στα δημόσια κτίρια και μείωση του ηλεκτροφωτισμού.

Να σημειωθεί πως οι υποδομές αποθήκευσης φυσικού αερίου της Γερμανίας, της μεγαλύτερης Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης εμφανίζουν πληρότητα 68% – αλλά το ποσοστό αυτό ενδέχεται να υποχωρήσει μετά τις μειωμένες ροές μέσω Nord Stream.

Έτσι, η Γερμανία, η πιο εκτεθειμένη ευρωπαϊκή χώρα στην ρωσική ενέργεια, κινδυνεύει να χάσει τον στόχο για 95% πληρότητα των αποθηκών αερίου μέχρι την 1η Νοεμβρίου, όπως γράφει το Bloomberg.

Με τη Μόσχα να συνεχίζει να περικόπτει τις παραδόσεις και τη Γαλλία να μην έχει την δυνατότητα να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια στις γειτονικές χώρες, λόγω των προβληματικών πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής που διαθέτει, ο κίνδυνος για μια ενεργειακή κρίση στη Γερμανία φουντώνει: πλέον εξετάζονται ιδέες όπως η δημιουργία «οάσεων ζεστασιάς» σε δημοτικά στάδια, ώστε να μην παγώσουν οι πολίτες που δεν θα μπορούν να ζεσταθούν επαρκώς τον χειμώνα στα σπίτια τους, αλλά και η μεταφορά μέρους της τεράστιας γερμανικής χημικής βιομηχανίας στην Τουρκία – καθώς το καθεστώς Ερντογάν εξακολουθεί να απολαμβάνει σταθερή ροή φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν.

Η Γερμανία απειλείται με δελτίο για την προμήθεια φυσικού αερίου και οικονομική ύφεση με τις αρχές να ανησυχούν πως θα ξεσπάσει κοινωνική αναταραχή εάν οι ενεργειακές ελλείψεις κινηθούν σε ανεξέλεγκτα επίπεδα, γράφει το Bloomberg.

Το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας ανακοίνωσε πως θα επιτρέψει την αναβίωση των παροπλισμένων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα, σε μια κλιματική οπισθοδρόμηση, και συνιστά στους Γερμανούς να εγκαθιστούν πιο αποδοτικά συστήματα στα μπάνια τους και να πλένουν τα ρούχα σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Εάν τα μέτρα για την εξισορρόπηση προσφοράς και ζήτησης αποτύχουν, η γερμανική κυβέρνηση έχει τη δικαιοδοσία να κηρύξει “κατάσταση έκτακτης ανάγκης”, η οποία θα σημαίνει ότι το κράτος θα αναλάβει τον έλεγχο της διανομής του φυσικού αερίου, γράφει το Bloomberg.

Νοικοκυριά και σημαντικές υποδομές, όπως τα νοσοκομεία, κερδίζουν χρόνο λόγω του καλοκαιριού, αλλά κανείς δεν εγγυάται ότι οι θερμοκρασίες των δωματίων θα είναι τον χειμώνα το ίδιο άνετες με πέρσι τον χειμώνα.

Οι αυξήσεις στις τιμές ενέργειας θα εντείνουν την πίεση στα οικονομικά ασθενέστερα στρώματα. Ήδη περίπου ένας στους τέσσερις Γερμανούς έχει περιέλθει σε ενεργειακή ένδεια, που σημαίνει ότι το κόστος για τη θέρμανση και την ηλεκτροδότηση επηρεάζει την ικανότητα κάλυψης άλλων δαπανών, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών της Κολωνίας.

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται πλέον προγράμματα στήριξης των νοικοκυριών με χαμηλό εισόδημα.

Ο επερχόμενος χειμώνας θα αναγκάσει τις ενεργειακές εταιρείες σε Ευρώπη και Ασία να δώσουν μάχη για τα ήδη περιορισμένα αποθέματα LNG.

Η εκτίναξη των τιμών ως επακόλουθο αυτού του σεναρίου θα μπορούσε να μειώσει κατά 17% τη βιομηχανική ζήτηση για το καύσιμο, εκτιμά η Penny Leake, αναλύτρια της Wood Mackenzie. “Εάν οι ροές μέσω του Nord Stream παραμείνουν στο 20%, πλησιάζουμε στην επικίνδυνη ζώνη”, τόνισε.

Ο επιχειρηματικός κλάδος αντιδρά . Έρευνα του επιχειρηματικού λόμπι DIHK σε 3.500 επιχειρήσεις έδειξε ότι το 16% των βιομηχανιών εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει την παραγωγή ή να εγκαταλείψει ορισμένες δραστηριότητες λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Μεταξύ αυτών, η BASF SE, με τον χημικό “κολοσσό” να προσανατολίζεται σε μείωση της παραγωγής αμμωνίας, για την οποία χρειάζονται σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου, αφού η εκτίναξη του κόστους καθιστά ασύμφορη οικονομικά την εν λόγω δραστηριότητα της εταιρείας, γράφει το Bloomberg.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι η Γερμανία κινδυνεύει να χάσει το 4,8% της οικονομικής της παραγωγής εάν η Ρωσία διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου και η Bundesbank έχει προσδιορίσει την πιθανή ζημία σε 220 δισεκατομμύρια ευρώ.

“Το οικονομικό μας σύστημα κινδυνεύει να καταρρεύσει”, τόνισε ο Michael Kretschmer, πρωθυπουργός του κρατιδίου της Σαξονίας. “Αν δεν προσέξουμε, η Γερμανία θα μπορούσε να αποβιομηχανοποιηθεί”, δήλωσε στην εφημερίδα Die Zeit.

Τέλος, να σημειωθεί πως η Mercedes-Benz μελετά τώρα τη δημοπρασία μέρους από το φυσικό αέριο που έχει στη διάθεσή της, για να εξασφαλίσει επάρκεια εν όψει του χειμώνα, έχοντας εκπονήσει σχέδιο μείωσης χρήσης ενέργειας κατά 50% στις εγκαταστάσεις της.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η σκληρότητα των μέτρων φέρνει, ωστόσο, τριγμούς και εντός της γερμανικής κυβέρνησης, με την υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ να εκτιμά πως η πλήρης διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου θα μπορούσε να οδηγήσει σε «λαϊκές εξεγέρσεις».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.