Γεμίζουν συνεχώς τα ρωσικά ταμεία

  • Τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο σημείωσαν άλλο ένα υψηλό ρεκόρ παρά τις κυρώσεις που αποσκοπούσαν να βλάψουν τη ρωσική οικονομία.
  • Η απομάκρυνση μέρους του ρωσικού πετρελαίου από τις αγορές χρησίμευσε μόνο για να αυξήσει τις τιμές του πετρελαίου, ενισχύοντας τα έσοδα από το πετρέλαιο που μπορεί να πουλήσει.
  • Δεν υπάρχει τρόπος να αφαιρεθεί εντελώς το ρωσικό πετρέλαιο από την αγορά χωρίς να ανεβούν οι τιμές του πετρελαίου και να γίνουν πολύ υψηλότερες, πιθανώς πάνω από 200 δολάρια.
 Η Ρωσία είναι ένας σημαντικός προμηθευτής πετρελαίου στις ΗΠΑ και θα μπορούσε ενδεχομένως να επωφεληθεί από τις κυρώσεις στις εξαγωγές πετρελαίου της.

Από τα διαθέσιμα στοιχεία βλέπουμε ότι οι κυρώσεις στο πετρέλαιο της Ρωσίας στην πραγματικότητα ενισχύουν τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο:

Αν και οι ΗΠΑ έχουν σταματήσει να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο, η πρόκληση παραμένει ότι η Ρωσία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παγκόσμιους παραγωγούς και εξαγωγείς πετρελαίου.

Επιπλέον, καθώς οι τιμές του πετρελαίου ανεβαίνουν, αυξάνει την ελκυστικότητα του ρωσικού πετρελαίου. Αυτή τη στιγμή, η Κίνα και η Ινδία, για παράδειγμα, έχουν τεράστιο κίνητρο να αγοράσουν ρωσικό πετρέλαιο με έκπτωση.

Με άλλα λόγια, είναι ένα κλασικό catch-22. Στην προσπάθειά της να τιμωρήσει τη Ρωσία κρατώντας το πετρέλαιο της εκτός αγοράς, η Ρωσία απολαμβάνει ένα καθαρό όφελος από υψηλότερα έσοδα από το πετρέλαιο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αυτό δεν σημαίνει ότι άλλες κυρώσεις δεν έχουν τον επιθυμητό αντίκτυπο. Κατά γενική ομολογία, η ζωή στη Ρωσία γίνεται πιο δύσκολη λόγω των πολλών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί.