Τα θετικά μηνύματα για την ελληνική οικονομία δεν είναι αποτέλεσμα κάποιου οικονομικού θαύματος, αλλά ούτε και προέρχονται από τα έτοιμα, όπως ισχυριζόταν ο ΣΥΡΙΖΑ, και τα οποία προφανώς δεν υπήρχαν – αντιθέτως, μάλιστα, αποκαλύφθηκε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αφήσει και δημοσιονομικό κενό λίγο πριν από τις εκλογές του Ιουλίου.

Η εξήγηση είναι πολύ πιο απλή. Οι ευνοϊκές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία δείχνουν ότι οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη και το νέο μίγμα οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται έχουν αρχίσει να αποδίδουν.

Αυτό έχει ως συνέπεια να βελτιώνονται τα οικονομικά μεγέθη, να αποκαθίσταται το κλίμα εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας από τις αγορές, καθώς και να δημιουργείται πρόσφορο έδαφος για την ενίσχυση των ασθενέστερων οικονομικών στρωμάτων, αλλά και τη στήριξη της μεσαίας τάξης. Και προς την κατεύθυνση αυτή κινούνται, άλλωστε, οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τις φορολογικές ελαφρύνσεις.

Επιπλέον, το υπερπλεόνασμα της τάξεως των 350 εκατ. ευρώ περίπου, το οποίο αναμένεται μάλιστα να αυξηθεί έως το τέλος του έτους, δίνει τη δυνατότητα για την ενίσχυση των οικονομικά αδύναμων.

Οι πολίτες βλέπουν ότι μέσα στις 100 πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη, τα αποτελέσματα είναι θεαματικά. Μέχρι πριν από μερικούς μήνες ουδείς θα μπορούσε να φανταστεί ότι η Ελλάδα θα μπορούσε ποτέ να δανειστεί με επιτόκια κάτω από το μηδέν, έστω και για τρεις μήνες, πράγμα που πρακτικά σημαίνει ότι πολλοί ξένοι μας εμπιστεύονται τα κεφάλαιά τους για φύλαξη και δέχονται να πληρώσουν και κάτι για αυτό.

Αν συνυπολογίσουμε και την έγκριση από τις ευρωπαϊκές αρχές του προγράμματος «Ηρακλής» για την τιτλοποίηση «κόκκινων» δανείων ύψους 30 εκατ. ευρώ, που δίνει στις τράπεζες την ευκαιρία να αναπνεύσουν και να απελευθερώσουν κεφάλαια που θα διοχετευθούν στην αγορά, μπορούμε με ασφάλεια να εκτιμήσουμε ότι τα πράγματα θα πάνε ακόμα καλύτερα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο στόχος της ανάπτυξης δεν είναι ένα απροσδιόριστο όραμα, αλλά κάτι χειροπιαστό, που μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από ρεαλιστικές και αποτελεσματικές λύσεις.