ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ντράπηκε ο Χίμλερ όταν άκουσε τον Μαγιορκίνη...

Ψήλωσε η Αίτνα σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας της Ιταλίας – Έφτασε τα 3.357 μέτρα

Ψήλωσε η Αίτνα σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας της Ιταλίας – Έφτασε τα 3.357 μέτρα

Το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας της Ιταλίας, γνωστοποίησε ότι το ηφαίστειο της Αίτνας ψήλωσε, με το νοτιοανατολικό κρατήρα της να ορθώνεται πλέον στα 3.357 μ. πάνω από τη στάθμη της θάλασσας.

«Ο νοτιοανατολικός κρατήρας είναι πλέον πολύ ψηλότερος από τον “μεγάλο αδελφό” του, τον βορειοανατολικό, αναμφισβήτητη κορυφή της Αίτνας εδώ και 40 χρόνια», ανέφερε στην ανακοίνωσή της. Η κορυφή του υψηλότερου ηφαιστείου της Ευρώπης και ενός από τα πλέον ενεργά του πλανήτη ψήλωσε κατά περίπου 30 μέτρα σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση μετά την έντονη δραστηριότητα του τελευταίου εξαμήνου καθώς δημιουργήθηκαν νέα στρώματα ηφαιστειακού υλικού, κυρίως στάχτη.

Δορυφορικές φωτογραφίες της Αίτνας που τραβήχτηκαν τον περασμένο Ιούλιο δείχνουν ότι το ψηλότερο σημείο του ηφαιστείου βρίσκεται πλέον στο βορεινό άκρο του νοτιοανατολικού κρατήρα. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 το ύψος της Αίτνας έφτανε τα 3,350 μέτρα (βορειοανατολικός κρατήρας) αλλά εν συνεχεία συρρικνώθηκε κατά μερικές δεκάδες μέτρα στα 3.326 το 2018. «Αυτό το ρεκόρ, ωστόσο, καταρρίφθηκε από τον κώνο του νοτιοανατολικού κρατήρα. Σήμερα η Αίτνα έχει μια νέα κορυφή», ανέφερε το Ινστιτούτο.

Η Αίτνα εξερράγη εκ νέου τη Δευτέρα εκτοξεύοντας μεγάλες ποσότητες λάβας και ηφαιστειακής τέφρας. Από τον περασμένο Ιανουάριο το ηφαίστειο, που ορθώνεται πάνω από την Κατάνη της Σικελίας, οι τοπικές Αρχές υπολογίζουν ότι καθάρισαν τουλάχιστον 300.000 τόνους τέφρας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.