Στις αρχές του 20ού αιώνα ο Walter Benjamin έθεσε το ερώτημα αν η φωτογραφία έχει μουσειακή αξία ή αν είναι απλώς ένα προϊόν μηχανικής αναπαραγωγής, και η αξία της περιορίζεται στη σημειακή καταγραφή γεγονότων. Το ερώτημα αυτό ανήκει στο παρελθόν καθώς στην εποχή μας η ένταξη της φωτογραφίας στην Τέχνη είναι αναμφισβήτητη.

Και για όσους έχουν ακόμα δεύτερες σκέψεις το ζωντανό έργο τέχνης του φωτογράφου και επιστήμονα Octavio Aburto εντυπωσιάζει και θέτει το θέμα στις σωστές του βάσεις.

Μία υποβρύχια λήψη αποτυπώνει εκείνη τη εντυπωσιακή στιγμή όπου χιλιάδες ψάρια σχηματίζουν ένα θαλάσσιο στρόβιλο προκειμένου να συμμετάσχουν σε μία αναπαραγωγική τελετή με αρχή, μέση και τέλος.

Το μοναδικό αυτό φαινόμενο λαμβάνει χώρα στις ακτές του Μεξικού και πρόκειται για μία διαδικασία αναπαραγωγής των ψαριών εξαιρετικά σπάνια. ”Το απόγευμα τα ψάρια συγκεντρώνονται για να σχηματίσουν μια μεγάλη συνάθροιση ωοτοκίας γύρω από τους ύφαλους του Εθνικού Πάρκου” αναφέρει ο Aburto στη λεζάντα της φωτογραφίας του που μπήκε στο διαγωνισμό του National Geographic.

”Κολυμπούσαμε συνεχώς, περιμένοντας να δούμε τα ψάρια να ενώνονται σε μία υποθαλάσσια ερωτοτροπία. Όταν τα είδαμε να πλησιάζουν, ενθουσιαστήκαμε” δηλώνει χαρακτηριστικά. Η φωτογραφία με τίτλο ”Δαβίδ και Γολιάθ” δείχνει την ασημαντότητα του ανθρώπινου μεγέθους μπροστά σε αυτή τη ”συμμαχία” ψαριών.

Πολλοί οι θαυμαστές του έργου αλλά πολλοί και εκείνοι που κατηγορούν τον Αburto για επεξεργασία των φωτογραφιών. Με τη σειρά του αντικρούει τις κατηγορίες και τονίζει πως ο μέσος άνθρωπος δε γνωρίζει για τις ερωτικές συναθροίσεις γιατί συμβαίνουν στο βυθό και πολύ σπάνια έχει κάποιος την ευκαιρία να τις φωτογραφήσει.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Με τις φωτογραφίες του ο Octavio Aburto ελπίζει πως θα αυξήσει την ευαισθητοποίηση για την καταστροφή των εθνικών υποθαλάσσιων πάρκων.