ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Αυτό το γνωρίζατε; – Γιατί οι κροκόδειλοι κλαίνε όταν τρώνε;

Τα κροκοδείλια δάκρυα είναι αληθινά

Αυτό το γνωρίζατε; – Γιατί οι κροκόδειλοι κλαίνε όταν τρώνε;

Οι περισσότεροι από εσάς θα έχετε ακούσει για τα κροκοδείλια δάκρυα. Και όσο κι αν η έκφραση χρησιμοποιείται μεταφορικά για κάποιον που κλαίει ενώ εκείνος έχει προκαλέσει το κακό στον άλλον. Ωστόσο, αυτό συμβαίνει και στην πραγματικότητα, με τους κροκόδειλους να δακρύζουν όσο τρώνε την τροφή τους. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Αν και αναφορές υπάρχουν ακόμα από την αρχαία ελληνική γραμματεία, σαν έκφραση και σαν πραγματικότητα αυτά τα δάκρυα έγιναν πολύ γνωστά από έργα του Σαίξπηρ.

Κάποιοι λένε ότι οι κροκόδειλοι κλαίνε επειδή σκότωσαν κάτι, αλλά κάτι τέτοιο είναι απλά μια ανθρώπινη σκέψη και όχι κροκοδείλια. Κι αυτό γιατί υπάρχει φυσιολογικός λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό το φαινόμενο, αν και οι λεπτομέρειες του ακόμα βρίσκονται υπό συζήτηση.

Το 2007, ο ζωολόγος Ken Vliet και ο σύμβουλος νευρολογίας Dr. D. Malcolm Shaner παρατήρησαν και βιντεοσκόπησαν στενούς συγγενείς των κροκοδείλων, δηλαδή καϊμάνους και αλιγάτορες, ενώ έτρωγαν. Αυτό που είδαν ήταν ότι αυτά τα ερπετά πραγματικά παράγουν δάκρυα όταν τρώνε και ότι σε μερικά ακόμη τα δάκρυα δημιουργούσαν αφρό και φουσκάλες γύρω από τα μάτια τους.

Το συμπέρασμα του Vliet ήταν ότι η παραγωγή τόσων δακρύων είναι το αποτέλεσμα των βίαιων αναπνοών που κάνουν τα ζώα ενώ καταβροχθίζουν τη λεία τους. Αυτή η συμπεριφορά σίτισης αφήνει περισσότερο αέρα να περνά μέσα από τα ιγμόρεια με αποτέλεσμα να διεγείρει τον δακρυϊκό αδένα ώστε να παράγει υπερβολικά δάκρυα. Μέρος του αέρα που διαφεύγει παράγει επίσης τον αφρό και τις φυσαλίδες που είδαν στα μάτια τους.

Άλλοι ειδικοί στους κροκόδειλους, όπως ο Adam Britton, ισχυρίζονται ότι όταν ένας κροκόδειλος δαγκώνει δυνατά το θήραμά του, οι δακρυϊκοί πόροι του ερεθίζονται και παράγουν δάκρυα. Μια παρόμοια εξήγηση που έχει προταθεί είναι ότι τα συσσωρευμένα δάκρυα είναι σχεδόν πάντα εκεί, συγκεντρώνονται κάτω από το μάτι και αρχίζουν να τρέχουν στα σαγόνια του κροκόδειλου καθώς κινεί έντονα το κεφάλι του ενώ τρώει.

Άλλοι ειδικοί πάλι υποστηρίζουν ότι τα δάκρυα που παράγονται είναι απλώς ένα προστατευτικό μέτρο κατά τη διάρκεια των βίαιων ενεργειών που τείνουν να περιβάλλουν έναν κροκόδειλο που υποτάσσει τη λεία του. Τα μάτια τους είναι τοποθετημένα πίσω στο κεφάλι και καθώς χειρίζονται το στόμα τους, τα δάκρυα μπορούν να τους βοηθήσουν να μην καταστραφούν τα μάτια στο νερό ή από τις βίαιες κινήσεις πάνω σε καβγά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.