ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Προβληματισμός για τους σεισμούς σε Θήβα και Κρήτη – Φόβοι για νέες ισχυρότερες δονήσεις

Προβληματισμός για τους σεισμούς σε Θήβα και Κρήτη – Φόβοι για νέες ισχυρότερες δονήσεις

Οι σεισμοί στην Κρήτη και τη Θήβα φαίνεται να προβληματίζουν τις αρμόδιες Αρχές.

Για αυτό και πόρισμα συντάχθηκε από την Ομάδα Εκτίμησης Κινδύνου αναφορικά με τη σεισμική δραστηριότητα στο Ηράκλειο Κρήτης και τη Θήβα μετά από εντολή της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Αφορμή στάθηκε το γεγονός πως, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις συγκεκριμένες περιοχές. Μάλιστα ανέφερε πως είναι πιθανός ένας σεισμός της τάξης των 5,2 Ρίχτερ και ζήτησε την εκκένωση παλιών κατοικιών.

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σεισμολογός και μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και ο Θανάσης Γκανάς, επίσης σεισμολόγος, μίλησαν στο Sputnik, ανέλυσαν την κατάσταση αναφορικά με τη σεισμική δραστηριότητα στις παραπάνω περιοχές και εξήγησαν τις διαφορές μεταξύ της πρόγνωσης και της εκτίμησης ενός σεισμού.

«Επιβεβαιωθήκαμε εν μέρει για το Αρκαλοχώρι, Ηρακλείου»

Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρει πως το πόρισμα συντάχθηκε από την Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, η οποία συνεδρίασε πριν μια εβδομάδα.

«Είμαι μέλος της επιτροπής, παλιά ήμουν και πρόεδρος, το θέμα που εξετάστηκε είναι η συνεχιζόμενη σεισμική δράση, τόσο στη Θήβα όσο και στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου» δήλωσε και ανέφερε πως και στις δύο περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι η σεισμική δράση δεν αποκλείει το ενδεχόμενο σεισμού.

«Βέβαια, στο Αρκαλοχώρι, την επόμενη μέρα αφού βγάλαμε το πόρισμα που στείλαμε στη ΓΓΠΠ, έγινε ένας σεισμός 4,8 Ρίχτερ, ο μεγαλύτερος μέχρι τώρα» συνέχισε και εξήγησε πως επιβεβαιώθηκε εν μέρει η άποψη που εκφράστηκε ομόφωνα ότι αναμένεται ισχυρότερος σεισμός καθώς μέχρι τότε είχε σημειωθεί δόνηση 4,2 Ρίχτερ.

«Δεν αποκλείεται να γίνει και λίγο μεγαλύτερος όχι πολύ ισχυρότερος όμως καθώς τα ρήγματα της περιοχής δεν έχουν μεγάλες διαστάσεις» συμπλήρωσε.

«Εκείνο το οποίο πρέπει να σημειωθεί αναφορικά με το πόρισμα που βγήκε είναι δεν υπάρχουν στάνταρ προβλέψεις. Σε αρκετές περιπτώσεις όμως έχουμε σημαντικές ενδείξεις τις οποίες συνεκτιμούμε και μπορούμε να φτάσουμε σε εκτιμήσεις» υπογράμμισε και τόνισε πως στο πόρισμα της επιτροπής δεν αναφέρθηκε το μέγεθος του προβλεπόμενου σεισμού.

«Ούτε 5,2 ούτε 5, ούτε τίποτα, είπαμε ότι θα είναι μεγαλύτερος από το 4,2 που είχε γίνει μέχρι τότε» επισήμανε δηλώνοντας πως τα παραπάνω νούμερα είναι περαιτέρω προσωπικές εκτιμήσεις μελών της επιτροπής που έχουν μιλήσει στα Mέσα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.