Μεγάλη φωτιά στην Αχαΐα: Εκκενώνονται 4 χωριά – Επιστρατεύτηκε το Beriev (βίντεο) (upd2)

Μεγάλη φωτιά στην Αχαΐα: Εκκενώνονται 4 χωριά – Επιστρατεύτηκε το Beriev (βίντεο) (upd2)

(Ανανέωση 16:10)

Συνεχίζει να μένεται η φωτιά στην Αχαΐα όπου σύμφωνα με την πυροσβεστική έχουν κινητοποιηθεί 95 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 33 οχήματα, πέντε αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα, ανάμεσά τους βρίσκεται και το θηριώδες ρωσικό αεροσκάφος Beriev το οποίο πάλι εκλήθη για να σώσει την κατάσταση.

Ζήρια, Καμάρες και Λαμπίρι βρίσκονται, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, σε διαδικασία εκκένωσης καθώς η πυρκαγιά βρίσκεται πολύ κοντά, ενώ σύμφωνα με νεώτερη ενημέρωση οι φλόγες είναι κοντά στις αυλές των σπιτιών ειδικά σε Ζήρια και Λαμπίρι.

Σύμφωνα με το patrastimes.gr έχουν καεί τέσσερα σπίτια ενώ κάτοικοι στο χωριό κάτω Ζήρια έχουν παρουσιάσει αναπνευστικά προβλήματα στο σημείο σπεύδουν σταθμοί του ΕΚΑΒ. Επιπλέον στήθηκε επιχείρηση για την απομάκρυνση μιας ηλικιωμένης από το σπίτι της που είναι κοντά στη φωτιά. Επίσης έχει στηθεί επιχείρηση για την απομάκρυνση λουόμενων που βρίσκονται στην παραλία και σε beach bar της περιοχής προκειμένου να απομακρυνθούν με ασφάλεια.

Τρία λεωφορεία διατέθηκαν για να απομακρύνουν όσους δεν έχουν δικό τους μέσο από την περιοχή. Σύμφωνα με το thebest.gr σκάφη του λιμενικού βρίσκονται σε ετοιμότητα στην παραλία Καμαρών και Άκολης για να μεταφέρουν άτομα δια θαλάσσης εαν χρειαστεί. Οι καμπάνες στο χωριό Ζήρια χτυπούν για την εκκένωση. Οι καμπάνες στο χωριό Ζήρια χτυπούν για την εκκένωση την ώρα που οι φλόγες έχουν πλησιάσει στο ύψος της εκκλησίας του χωριού. Νωρίτερα το πύρινο μέτωπο είχε περάσει και από το Λαμπίρι.

Παράλληλα έχει στηθεί επιχείρηση για την εκκένωση παιδικής κατασκήνωσης στο Λαμπίρι. Τα παιδιά επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία και μεταφέρονται στην Πάτρα, σε ασφαλές σημείο, συνοδεία περιπολικών.

Σκάφος του λιμενικού μεταφέρει άτομα απο τις παραλίες της περιοχής των Καμαρών και του Λαμπιρίου τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα με το αναπνευστικό τους λόγω του καπνού.

Στην περιοχή πνέουν άνεμοι 3 μποφόρ, με ριπές 6 μποφόρ, κατευθύνοντας τη φωτιά προς το χωριό Ζήρια.

Την ίδια στιγμή στην Πολιτική Προστασία έχει σημάνει συναγερμός και στο σημείο σπεύδει εσπευσμένα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

Εν τω μεταξύ τα οχήματα που ήταν εγκλωβισμένα στη θέση Μπούκα θα οδηγηθούν από την τροχαία προς το Αίγιο.

Από το ύψος του Δρεπάνου, έως τον Λόγγο έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην νέα εθνική οδό Πατρών – Κορίνθου, ενώ στην παλαιά εθνική οδό, έχει διακοπεί από το Δρεπανο έως τα Σελιανιτικα.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=Le2P66pwkes&feature=emb_title


(Ανανέωση 13:45)

Νέα φωτιά έχει ξεσπάσει στη Ζήρια Αχαΐας σε δασική έκταση, στο σημείο επιχειρούν 25 πυροσβέστες με 10 οχήματα και μια ομάδα πεζοπόρου τμήματος, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού πέντε αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο.

Η φωτιά έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις και κινδυνεύουν άμεσα τα χωριά, καθώς στην περιοχή πνέουν άνεμοι 3 μποφόρ, με ριπές 6 μποφόρ, που κατευθύνουν τη φωτιά προς το χωριό Ζήρια, ενώ έχει φτάσει ήδη τα πρώτα σπίτια στις Καμάρες.

Έχει δοθεί εντολή εκκένωσης των χωριών της Ζήριας και της Άνω Ζήριας ενώ κάτοικοι στο χωριό κάτω Ζήρια έχουν παρουσιάσει αναπνευστικά προβλήματα στο σημείο σπεύδουν σταθμοί του ΕΚΑΒ.

Εντολή εκκένωσης έχει δοθεί επίσης και για τα χωριά Λαμπίρι και Καμάρες έχει σταματήσει η κυκλοφορία στην παλαιά Εθνική καθώς και στην Ολυμπία Οδό στο συγκεκριμένο σημείο.


Τοπικά Μέσα αναφέρουν ότι πολλοί κάτοικοι στα Κάτω Ζήρια αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα. Μονάδες του ΕΚΑΒ σπεύδουν στο σημείο για να προσφέρουν βοήθεια.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική έχουν κινητοποιηθεί 18 πυροσβέστες με 9 οχήματα ενώ έχει ζητηθεί και η συνδρομή εναέριων μέσων.

Εκκενώνεται προληπτικά ο οικισμός Άνω Ζήρια Αιγιάλειας. Πυρκαγιά είχε ξεσπάσει στην περιοχή και την προηγούμενη Δευτέρα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.