Νέος μεγάλος σεισμός 5 Ρίχτερ! – Α.Τσελέντης: «Έχω χάσει τον ύπνο μου με τις Αλκυονίδες – Περιμένω σεισμό 6 Ρίχτερ – Η Θήβα κινδυνεύει» (upd 6)

«Έχει μαζέψει πάρα πολύ σεισμική ενέργεια o Κορινθιακός - Θα κτυπήσει και την Αθήνα» - «Περιπλέκεται το θέμα με τον ισχυρότερο μετασεισμό» λέει ο Ε.Λέκκας

Νέος μεγάλος σεισμός 5 Ρίχτερ! – Α.Τσελέντης: «Έχω χάσει τον ύπνο μου με τις Αλκυονίδες – Περιμένω σεισμό 6 Ρίχτερ – Η Θήβα κινδυνεύει» (upd 6)

(Aνανέωση 22.07 – Αρχικό δημοσίευμα 14.48): Μεγάλος σεισμός με επίκεντρο  της Εύβοια (ήταν τόσο μεγάλη η χρονική διάρκειά του που φάνηκε σα να ήταν δύο διαφορετικοί!) έσεισε την Αττική, την Εύβοια και τις ακτές τις βορειοανατολικής Πελοποννήσου. 

Ήταν έντασης 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών και έχουν σκορπίσει την αγωνία γιατί φάνηκε ότι ο σεισμός τα ξημερώματα σήμερα, κατά σπάνιο τρόπο σε ότι αφορά τις μετασεισμικές ακολουθίες, δεν ήταν ο κύριος, αλλά ακολούθησε ακόμα ισχυρότερος!

Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν πολύ μικρό, μόλις 5 χιλιόμετρα, και επίκεντρο πάλι τα 5-8 χλμ. ανατολικά-νοτιοανατολικά του χωριού Ζάρακες στη νότια Εύβοια.

Από την πλευρά του, το Ευρωπαϊκό – Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) κατέγραψε τον σεισμό στα 5,3 Ρίχτερ, ωστόσο λίγο αργότερα αναθεώρησε στα 5 Ρίχτερ.

Σημειώνεται ότι το πρωί της Τρίτης (29/11) το άγνωστο αυτό ρήγμα είχε σεισμική δόνηση 4,8 και στη συνέχεια έδωσε άλλους δυο μεγέθους 4,1 και 4,2 Ρίχτερ.

Ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας για τον σεισμό 5 Ρίχτερ στη νότια Εύβοια, που ταρακούνησε και την Αττική.

Ο Ε.Λέκκας επισήμανε ότι η αποψινή σεισμική δόνηση ήταν μεγαλύτερη από την πρωινή, μεγέθους 4,8 Ρίχτερ.

Ερωτηθείς αν είναι ο κύριος σεισμός, απάντησε: «Πλέον περιπλέκεται το θέμα, παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου, δεν μπορούμε να πούμε ακόμη αν είναι ο κύριος σεισμός».


(Αρχικό κείμενο): Ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ραδιοφωνίας της ΕΡΤ και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» για τον σεισμό στην Εύβοια. παραδέχθηκε ότι περιμένει μεγάλο σεισμό στην περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου και για τον λόγο αυτό είχε κάνει την μυστηριώδη ανάρτησή του με την οποία ζητούσε από τους κατοίκους των γύρω περιοχών να τον ενημερώσουν για τυχόν «σημάδια» (πηγάδια με μειωμένη στάθμη νερού, αλλαγή της στάθμης των υδάτων, περίεργες βοές κλπ.).

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την περιοχή των Αλκυονίδων. Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «με τις Αλκυονίδες πραγματικά έχω χάσει τον ύπνο μου, γιατί η περιοχή έχει μαζέψει πάρα πολλή σεισμική ενέργεια».

«Κάποια στιγμή είναι γεγονός ότι θα κάνει κάποιο σεισμό εκεί κάτω και επειδή τα χαρακτηριστικά της σεισμικής δράσης εκεί πέρα επηρεάζουν σίγουρα και την Αθήνα, έχουμε βάλει ένα πολύ πυκνό δίκτυο σεισμογράφων στην περιοχή, έχουμε μάλιστα πάρει και με την υποστήριξη της Motor Oil Hellas και έχουμε βάλει και επιπλέον 25 σταθμούς.

Έχουμε βάλει και σταθμούς ανίχνευσης ραδονίου. Το ραδόνιο είναι ένα αέριο το οποίο βγαίνει πριν από μεγάλους σεισμούς και πιστεύουμε ότι θα δούμε αν είναι να γίνει κάτι έγκαιρα.

Πάντως οι Αλκυονίδες είναι μια περιοχή από τις πολύ επικίνδυνες σεισμικά. Το περιμένω μέσα σε 5 χρόνια ότι θα γίνει κάτι εκεί και θέλει πολύ προσοχή», προσέθεσε ο κ. Τσελέντης, ενώ έκανε λόγο και για σεισμό της τάξης των 6 βαθμών.

«Γι΄ αυτό φοβάμαι. Παράλληλα εκτός από τη σεισμικότητα παρακολουθούμε και άλλα φαινόμενα, παρακολουθούμε μέσω δορυφόρων την εδαφική παραμόρφωση, που είναι αρκετά εκατοστά. Όλα αυτά τα πράγματα δείχνουν ότι θέλει πολύ προσοχή συγκεκριμένη περιοχή και κυρίως γιατί όταν ενεργοποιηθεί ο ανατολικός Κορινθιακός επηρεάζει σίγουρα και την Αθήνα» συμπλήρωσε.

Πριν ένα μήνα περίπου είχε κάνει μια περίεργη ανάρτηση στο Facebook λέγοντας ότι δεν αφορά επερχόμενο σεισμό, αλλά πλέον είναι πασιφανές ότι αυτό εννοούσε.

Εξηγώντας περαιτέρω, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, ανέφερε ότι είναι από τις λίγες περιοχές του ελλαδικού χώρου που μαζεύουν τόση ενέργεια και επειδή γειτνιάζει με την Αθήνα θέλει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. «Και επειδή στο παρελθόν μας έχει δώσει μεγάλα γεγονότα, πραγματικά την κοιτάμε με πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Την έχουμε βέβαια ζώσει με όργανα» τόνισε. «Η περιοχή είναι προετοιμασμένη για ένα τέτοιο μέγεθος», απάντησε σε σχετική ερώτηση, καθώς βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και με τους δημάρχους της ευρύτερης περιοχής, ενώ πραγματοποιεί εκεί και σειρά από ομιλίες για το θέμα.

Όσον αφορά στη Θήβα, ο κ. Τσελέντης, αφενός εξέφρασε την εκτίμηση ότι  «Μπορεί να δώσει πολύ μεγάλο γεγονός. Ένας σεισμός της τάξης του 5, κάτω από τη Θήβα θα είναι καταστροφικός. Η Θήβα είναι μια πόλη στην οποία έχουν γίνει πάρα πολλές ανασκαφές, έχουν μπαζωθεί οι περιοχές, έχουν χτιστεί πολυκατοικίες πάνω σε μπάζα, επομένως και ένας μικρός σεισμός μπορεί να την επηρεάσει και να προκαλέσει σημαντικές ζημιές.

Υπάρχουν περιοχές στην πόλη όπου έχουμε σχολεία τα οποία είναι πάρα πολύ παλιά. Θέλει προσοχή αυτό το πράγμα. Βέβαια εκεί έχουμε σε εξέλιξη τώρα ένα φαινόμενο μικροσεισμικής αποτύπωσης, γι’ αυτό κοιτάμε και εκεί πέρα τη μικροσεισμικότητα. Πάντως αυτή η κινδυνολογία που ακούω για 6 Ρίχτερ και 6,5 και 7 δεν ισχύει» είπε καταλήγοντας ο κ. Τσελέντης.

«Η μέχρι τώρα μετασεισμική ακολουθία φαίνεται πολύ φυσιολογική, επομένως κατά πάρα πολύ μεγάλη πιθανότητα, το τονίζω, γιατί στην Ελλάδα κανείς δεν πρέπει μετά από κάποιον σεισμό κάποιες ώρες μετά να λέει ότι ήταν κύριος ή όχι, αλλά κατά πολύ μεγάλη πιθανότητα ήταν ο κυρίως σεισμός», είπε αρχικά ο Άκης Τσελέντης.

«Ο σεισμός έγινε σε μια περιοχή που δεν μας είχε συνηθίσει σε τέτοια γεγονότα» σημείωσε, καθώς ήταν μια περιοχή που δεν έδινε τέτοιους σεισμούς. «Το σίγουρο είναι ότι θα έχουμε και μια πλούσια μετασεισμική ακολουθία, μπορεί και με γεγονότα της τάξης του 4, η οποία μπορεί να κρατήσει και μια βδομάδα ακόμα, γι΄ αυτό πρέπει ο κόσμος να λαμβάνει υπόψη του τα γνωστά μέτρα ατομικής προφύλαξης», προσέθεσε ο κ. Τσελέντης.

Ερωτηθείς, αν μπορεί να υπάρξει σεισμός μεγαλύτερου μεγέθους το επόμενο διάστημα, ο κ. Τσελέντης, ανέφερε ότι από τα μέχρι τώρα δεδομένα τα οποία έχει συγκεντρώσει το Γεωδυναμικό, δεν φαίνεται ως πιθανό κάτι τέτοιο. «Βέβαια η Ελλάδα είναι γεμάτη ρήγματα. Πάντως, η δικιά μου εκτίμηση και των συνεργατών μου εδώ, είναι ότι μάλλον ήταν το κυρίως γεγονός κατά πολύ μεγάλη πιθανότητα», συμπλήρωσε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επιπλέον, ο κ. Τσελέντης, εκτίμησε ότι δεν μπορεί να ενεργοποιήσει άλλα ρήγματα αυτός ο σεισμός, εξαιτίας του μικρού του μεγέθους, καθώς όπως εξήγησε συνήθως αυτό το φαινόμενο συμβαίνει όταν έχουμε σεισμούς πάνω από 6 βαθμούς, ενώ για σεισμούς της τάξης του 4,5 δεν υπάρχει τέτοια πιθανότητα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.