ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Για ποιο λόγο το Αλεξανδρινό είναι το φυτό των Χριστουγέννων – Η ιστορία του

Οι Γάλλοι τα Αλεξανδρινά τα ονομάζουν «Etoiles de Noël»

Για ποιο λόγο το Αλεξανδρινό είναι το φυτό των Χριστουγέννων – Η ιστορία του

Το Αλεξανδρινό αποτελεί μέρος του στολισμού των Χριστουγέννων καθώς μπορεί να κρέμεται έξω από την εξώπορτα ή πάνω από το τζάκι ή να φέρεται οριζόντια με κεριά και να στολίζει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Έχει και άλλες ονομασίες, όπως Αστέρι της Βηθλεέμ ή Ποϊνσέτια, ενώ το επιστημονικό του όνομα είναι το Euphorbia pulcherrima (Ευφορβία η κομψοτάτη). Από το φυτό φτιάχνεται το στεφάνι με φύλλα κόκκινα και πράσινα και με λίγα κίτρινα. Σχεδόν σε όλη την Ευρώπη σήμερα η επίδειξή του θεωρείται ως έναρξη των εορτών αυτών.

Ιστορία του Αλεξανδρινού

Το έθιμο αυτό, προέρχεται από τις ΗΠΑ όταν, πριν 200 περίπου χρόνια ο πρώτος πρέσβης της Αμερικής στο Μεξικό Joel Poinsett έφερε το φυτό αυτό μαζί του από τη νότια Αμερική κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Έτσι σιγά σιγά το Αλεξανδρινό θεωρήθηκε ως το κλασσικό φυτό των Χριστουγέννων.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι σε πολλά μέρη της Ελλάδας συνηθίζεται η κατασκευή στεφάνων από πολύ παλιά σε ανάμνηση αρχαίων εορτών. Η κατασκευή σαν αστέρι τοποθετείται κυρίως στη κορυφή του χριστουγεννιάτικου δένδρου. Επίσης ως Αστέρι της Βηθλεέμ συνήθως φέρεται στον ψηλότερο ιστό των πλοίων αλλά τελευταία και σε κτίρια, είτε αυτοφωτιζόμενο είτε όχι.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι Γάλλοι τα Αλεξανδρινά τα ονομάζουν «Etoiles de Noël». Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι η 12η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η παγκόσμια ημέρα Αλεξανδρινού, μια ξεχωριστή ημέρα που πέφτει πάντα δύο εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.