ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

IAEA: «Περιστατικό ήσσονος σημασίας η πρόσφατη διαρροή ραδιενεργού ύδατος στη Φουκουσίμα»

«Αρχικά υπολογίστηκε σε 5 κυβικά μέτρα (5.000 λίτρα) και στη συνέχεια αναθεωρήθηκε σε 1,5 κυβικό μέτρο (1.500 λίτρα)»

IAEA: «Περιστατικό ήσσονος σημασίας η πρόσφατη διαρροή ραδιενεργού ύδατος στη Φουκουσίμα»

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA) Ραφαέλ Γκρόσι, χαρακτήρισε ως περιστατικό ήσσονος σημασίας τη διαρροή πάνω από 1.000 λίτρων ραδιενεργού ύδατος από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία τον Φεβρουάριο.

“Πρόκειται για μικρή ποσότητα νερού, που αρχικά υπολογίστηκε σε 5 κυβικά μέτρα (5.000 λίτρα) και στη συνέχεια αναθεωρήθηκε σε 1,5 κυβικό μέτρο (1.500 λίτρα), το οποίο αντιστοιχεί σε ρύπανση στη μια πλευρά της εγκατάστασης”, σημείωσε ο Γκρόσι στη διάρκεια τριήμερης επίσκεψής του στην Ιαπωνία.

“Πρόκειται για ένα ήσσονος σημασίας περιστατικό”, το οποίο “δεν είχε συνέπειες”, τόνισε ο Γκρόσι, ο οποίος επισκέπτεται την Ιαπωνία για να δείξει την υποστήριξη του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας στη διαδικασία ρίψης στον Ειρηνικό Ωκεανό πάνω από 1,3 εκατομμυρίου κυβικών μέτρων νερού από τον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταίτσι μετά την επεξεργασία τους, βάσει προγράμματος που άρχισε να υλοποιείται τον Αύγουστο.

Η Tepco, η εταιρεία που διαχειρίζεται τον σταθμό αυτόν που υπέστη σοβαρές ζημιές από γιγάντιο τσουνάμι ύστερα από ισχυρό σεισμό το 2011, ανέφερε τον περασμένο μήνα τη διαρροή αυτή ύδατος πριν από την επεξεργασία του από σύστημα φιλτραρίσματος που εξαλείφει το μεγαλύτερο μέρος των ραδιενεργών ουσιών του, με εξαίρεση το τρίτιο.

Το περιστατικό αυτό “δεν έχει καμία σχέση με τη διαδικασία ελέγχου της ρίψης νερού από τον σταθμό” στον ωκεανό, υπογράμμισε επίσης ο Γκρόσι.

Η Ιαπωνία και ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας διαβεβαιώνουν ότι η διαδικασία αυτή, η οποία θα διαρκέσει έως τις αρχές του 2050, είναι ακίνδυνη για το θαλάσσιο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία.

Ωστόσο η Κίνα και η Ρωσία έχουν εκφράσει έντονες ανησυχίες και έχουν αναστείλει όλες τις εισαγωγές τους θαλασσινών προϊόντων από την Ιαπωνία.

“Τα επανειλημμένα ατυχήματα στην Ιαπωνία στη διαδικασία επεξεργασίας των ραδιενεργών υδάτων του σταθμού της Φουκουσίμα έχουν δείξει σαφώς τη χαοτική και ασυντόνιστη διαχείριση αξιωματούχων της Tepco”, δήλωσε τον Φεβρουάριο η εκπρόσωπος της πρεσβείας της Κίνας στην Ιαπωνία μετά την ανακοίνωση της διαρροής.

“Σε σχέση με πέρυσι, όταν άρχισαν οι ρίψεις νερού, διαπίστωσα μεγάλη αλλαγή προς το καλύτερο”, σημείωσε επίσης ο Γκρόσι, ο οποίος συναντήθηκε χθες, Τετάρτη, με τοπικούς αξιωματούχους και φοιτητές της Φουκουσίμα.

“Πέρυσι, υπήρχαν ανησυχίες, αβεβαιότητες, αμφιβολίες όσον αφορά τις αρνητικές συνέπειες της διαδικασίας στο περιβάλλον”, συνέχισε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ωστόσο “φέτος, οι μετέχοντες δήλωσαν ικανοποιημένοι που η ρίψη επεξεργασμένου ύδατος έγινε χωρίς να αφήσει κανένα ανιχνεύσιμο ίχνος τριτίου ή μια πολύ μικρή παρουσία”, διαβεβαίωσε ο Γκρόσι.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.