Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει τις ανθρώπινες μεταδοτικές ασθένειες

Τι έδειξε νέα αμερικανο-σουηδική επιστημονική έρευνα

Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει τις ανθρώπινες μεταδοτικές ασθένειες

Σύμφωνα με μία νέα αμερικανο-σουηδική επιστημονική έρευνα, διαπιστώθηκε πως οι διάφοροι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι λόγω της κλιματικής αλλαγής έχουν χειροτερεύσει πάνω από τις μισές (ποσοστό 58%) των ανθρώπινων μεταδιδόμενων ασθενειών.

Η μελέτη αναδεικνύει τους περαιτέρω κινδύνους που μπορεί να απειλήσουν την ανθρώπινη υγεία στο μέλλον, εφόσον συνεχιστεί η κλιματική αλλαγή και εξελιχθεί σε κανονική κλιματική κρίση.

Οι επιστήμονες ήδη γνώριζαν ότι η κλιματική αλλαγή καθιστά τους ανθρώπους πιο ευάλωτους σε διάφορες ασθένειες κυρίως λόγω της διευκόλυνσης της μετάδοσης διαφόρων παθογόνων μικροοργανισμών (κατά κύριο λόγο βακτηρίων και ιών) είτε μέσω του νερού είτε μέσω των τροφίμων.

Η νέα μελέτη συνοψίζει, πιο ολοκληρωμένα από κάθε άλλη φορά, τις δυνητικές απειλές για την ανθρωπότητα εξαιτίας της συσχέτισης της υγείας και του κλίματος.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Καμίλο Μόρα του αμερικανικού Πανεπιστημίου της Χαβάης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα Κλιματικής Αλλαγής «Nature Climate Change», βρήκαν 3.213 δημοσιευμένες εμπειρικές περιπτώσεις που συνδέουν 286 ανθρώπινες λοιμώδεις νόσους με δέκα κλιματικούς κινδύνους, όπως η άνοδος της θερμοκρασίας, οι πλημμύρες και η ξηρασία. Από αυτές, οι 277 διαπιστώθηκε ότι έχουν επιδεινωθεί από τουλάχιστον έναν κλιματικό κίνδυνο.

Συνολικά, εκτιμήθηκε ότι το 58% των υπαρχουσών μεταδιδόμενων ασθενειών που είναι γνωστό ότι πλήττουν τους ανθρώπους, δηλαδή σχεδόν οι έξι στις δέκα, ήδη έχουν εμφανίσει τάση επιδείνωσης εξαιτίας των κλιματικών κινδύνων.

Εν μέρει, αυτό οφείλεται στο ότι η κλιματική αλλαγή φέρνει -π.χ. μέσω πλημμυρών και καταιγίδων- τους ανθρώπους πιο κοντά στα παθογόνα μικρόβια, διευρύνοντας έτσι συνεχώς την έκταση της Γης όπου τέτοιοι μικροοργανισμοί είναι δυνατό να μεταδώσουν ασθένειες, όπως ο δάγκειος πυρετός, η ελονοσία, ο πυρετός της Λάσα, η νόσος των λεγεωναρίων, η νόσος Lyme κ.ά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.