Ισχυρός σεισμός στον Ισημερινό: Τουλάχιστον 15 νεκροί – Εκατοντάδες οι τραυματίες (βίντεο)

Έγινε αισθητός και στο βόρειο Περού

Ισχυρός σεισμός στον Ισημερινό: Τουλάχιστον 15 νεκροί – Εκατοντάδες οι τραυματίες (βίντεο)

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν από τον σεισμό, μεγέθους 6,8 βαθμών που συγκλόνισε χθες Σάββατο τις παράκτιες επαρχίες του Ισημερινού και έγινε αισθητός στο βόρειο Περού.

Ο πρόεδρος του Ισημερινού Γκιγιέρμο Λάσο ζήτησε από τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι και διαβεβαίωσε ότι έχουν κινητοποιηθεί συνεργεία στις πληγείσες περιοχές προκειμένου να προσφέρουν βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS), ο σεισμός ήταν μεγέθους 6,8 βαθμών (6,7 σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο). Το επίκεντρό του εντοπίστηκε σε απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων από την πόλη Μπαλάο, στην επαρχία Γκάγιας, και το εστιακό βάθος υπολογίζεται σε 66 χιλιόμετρα.

Το γραφείο της προεδρίας του Ισημερινού αναφέρει πως 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 380 τραυματίστηκαν, κυρίως στην επαρχία Ελ Όρο.

Τουλάχιστον 44 σπίτια κατέρρευσαν, ενώ άλλα 90 υπέστησαν σημαντικές φθορές. Ζημιές έχουν αναφερθεί σε περίπου 50 σχολεία και 30 κέντρα υγείας, ενώ δρόμοι αποκλείστηκαν εξαιτίας κατολισθήσεων. Το αεροδρόμιο Σάντα Ρόσα υπέστη περιορισμένες ζημιές, αλλά παρέμεινε σε λειτουργία.

Η Γραμματεία Διαχείρισης Καταστροφών ανέφερε νωρίτερα ότι η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Petroecuador διέκοψε τις δραστηριότητές της και εκκένωσε πολλές εγκαταστάσεις της, για προληπτικούς λόγους.

«Όλοι τρέξαμε έξω στον δρόμο… φοβηθήκαμε πολύ», είπε ο Ερνέστο Αλβαράδο, ένας κάτοικος της Ίσλα Πούνια, ενός νησιού κοντά στο επίκεντρο του σεισμού όπου ορισμένα σπίτια κατέρρευσαν.

Μετά τον αρχικό σεισμό σημειώθηκαν δύο μικρότεροι μετασεισμοί.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στο Περού, ο σεισμός έγινε αισθητός στις βόρειες επαρχίες αλλά δεν υπάρχουν προς το παρόν αναφορές για ζημιές ή θύματα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.