Ιταλία: Στέγνωσε ο ποταμός Πάδος – Η χειρότερη ξηρασία από το 1950

Στο Μιλάνο οι αρχές έχουν κλείσει τα σιντριβάνια

Ιταλία: Στέγνωσε ο ποταμός Πάδος – Η χειρότερη ξηρασία από το 1950

Η Ιταλία βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη ξηρασία από τη δεκαετία του 1950, ειδικά στα βόρεια της χώρας, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.

Στο Μιλάνο οι αρχές έχουν κλείσει τα σιντριβάνια και προειδοποιούν ακόμη και για την ανάγκη δελτίου στο νερό λόγω της ξηρασίας που φέρνει η έντονη πλέον κλιματική αλλαγή. Την ίδια στιγμή ο ποταμός Πάδος που είναι ο μεγαλύτερος της χώρας στερεύει και απειλούνται μεταξύ άλλων μεγάλες καλλιέργειες της χώρας που προμηθεύουν την Ιταλία με ρύζι από το οποίο φτιάχνεται ριζότο.

Οι φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία του Διαστήματος (ESA) δείχνουν πλέον ξεκάθαρα το μέγεθος της καταστροφής αφού πριν δύο χρόνια το νερό ήταν πολύ περισσότερο, σχεδόν επτά μέτρα σε πιο υψηλά επίπεδα, καθώς στην περιοχή έχει να βρέξει πάνω από τέσσερις μήνες.

Ήδη στις όχθες του Πάδου υπάρχουν μεγάλες ξερές εκτάσεις ορατές στην περιοχή κοντά στην Πιατσέντσα. Η ξηρασία που είναι η χειρότερη από το 1952 να κάνει 125 γειτονικούς δήμους να προσπαθούν δεσμεύουν όσο περισσότερο νερό μπορούν την ώρα που απειλείται ευθέως η άρδευση των καλλιεργειών στην πιο εντατικά καλλιεργούμενη περιοχή της χώρας.

Είναι ενδεικτικό ότι η κοντινή λίμνη Ματζόρε βρίσκεται κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1946. Ο ποταμός Πάδος εκτείνεται από τις Άλπεις στα βορειοδυτικά έως την Αδριατική Θάλασσα στα ανατολικά.

Η έλλειψη βροχοπτώσεων δεν είναι όμως το μόνο πρόβλημα, με την ESA να προειδοποιεί ότι οι πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και η έλλειψη χιονιού στα βουνά που υπό κανονικές συνθήκες τροφοδοτούν τον ποταμό, επιδεινώνουν επίσης την κατάσταση.

Πού παράγεται το 40% των τροφίμων της Ιταλίας

Η κοιλάδα του Πάδου αποτελεί από τις πιο βασικές γεωργικές περιοχές στην Ιταλία, αφού εκεί παράγεται περίπου το 40% των τροφίμων της χώρας, συμπεριλαμβανομένου σιταριού, ρυζιού και ντομάτας σύμφωνα με στοιχεία του Euronews.

Η κλιματική αλλαγή επίσης έχει κάνει την Αδριατική Θάλασσα να έχει περάσει 21 χιλιόμετρα μέσα στην ενδοχώρα κατά μήκος του Δέλτα του ποταμού, καθιστώντας το νερό πιο αλμυρό και θέτοντας σε επιπλέον κίνδυνο τις καλλιέργειες που λαμβάνουν νερό από εκεί για άρδευση, δείχνουν επίσης τα ίδια στοιχεία.

«Η γεωργία καταναλώνει έως και το 70% του γλυκού νερού και λαμβάνοντας υπόψη την αυξανόμενη λειψυδρία, η χρήση του νερού πρέπει να είναι (γίνει) πιο αποτελεσματική σε αυτόν τον τομέα», δήλωσε στο Euronews ο Benjamin Koetz, επικεφαλής του Γραφείου Βιώσιμων Πρωτοβουλιών της ESA.

Ειδικά όσον αφορά τους ορυζώνες Lomellina που βρίσκονται μεταξύ του ποταμού Πάδου και των Άλπεων οι καταστροφές είναι μεγάλες.

Κανονικά αυτό το χωράφι υποτίθεται ότι πλημμυρίζει με 2 έως 5 εκατοστά νερό, αλλά τώρα (…) είναι μια αμμώδης παραλία”, είπε στο Bloomberg ο καλλιεργητής ρυζιού Τζιοβάννι Νταγκέτα. Οι αγρότες της περιοχής παράγουν εκεί το φημισμένο ρύζι Arborio εδώ και αιώνες.

«Αυτός ο ορυζώνας δεν έχει ποτιστεί εδώ και δύο εβδομάδες και το 90% (…) έχει ήδη στεγνώσει πλήρως», είπε ο Νταγκέτα. «Το υπόλοιπο 10%, που είναι ακόμα ελαφρώς πράσινο πρέπει επειγόντως να βυθιστεί στο νερό μέσα σε δύο ή τρεις ημέρες». Αλλά με την πρόβλεψη για περισσότερες ξηρές ημέρες, ο Νταγκέτα είχε ελάχιστες ελπίδες ότι αυτό θα συνέβαινε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η έλλειψη βροχοπτώσεων έχει αναγκάσει τους τοπικούς άρχοντες διαφόρων περιοχών της Ιταλίας να κηρύξουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκειμένου να εξοικονομήσουν νερό και να συντονίσουν τη διαχείριση των ελάχιστων πόρων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.