ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Η Ευρώπη έζησε φέτος τον δεύτερο θερμότερο χειμώνα της

Η μέση θερμοκρασία από τον Δεκέμβριο ήταν 1,4 βαθμούς υψηλότερη από τον μέσο όρο της περιόδου 1990-2020

Η Ευρώπη έζησε φέτος τον δεύτερο θερμότερο χειμώνα της

Από την Ουγγαρία μέχρι τη Γαλλία, χιονοδρομικά κέντρα έμειναν φέτος κλειστά καθώς η Ευρώπη έζησε τον δεύτερο θερμότερο χειμώνα που έχει καταγραφεί ως σήμερα, καθώς η κλιματική αλλαγή φέρνει νέα μετεωρολογικά ρεκόρ.

Η μέση θερμοκρασία από τον Δεκέμβριο έως τον Φεβρουάριο ήταν 1,4 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τον μέσο όρο της περιόδου 1990-2020, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής του ευρωπαϊκού συστήματος Copernicus.

Στις 2 Ιανουαρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αναφέρει ότι εκατοντάδες μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν ιστορικά θερμοκρασιακά ρεκόρ, όπως συνέβη για παράδειγμα στην ελβετική πόλη του Άλτντορφ που το θερμόμετρο έδειξε 19,2 βαθμούς και έσπασε το ρεκόρ του 1864.

Οι θερμοκρασίες ήταν ιδιαίτερα υψηλές στην Ανατολική Ευρώπη και τις βόρειες περιοχές των σκανδιναβικών χωρών, ενώ σε άλλες περιοχές ήταν μικρότερες από τα κανονικά επίπεδα, όπως σε τμήματα της Ρωσίας και της Γροιλανδίας.

Ο ασυνήθιστα ήπιος χειμώνας έφερε ανακούφιση στα νοικοκυριά, τα οποία επιβαρύνθηκαν με τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου που έφερε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Για τη γεωργία και το φυσικό περιβάλλον, η κατάσταση ήταν ανησυχητική. Οι ασυνήθιστες θερμοκρασίες μπορούν να αναγκάσουν τα φυτά να αρχίζουν να αναπτύσσονται πρόωρα, ή να κάνουν τα ζώα να ξυπνήσουν από τη χειμέρια νάρκη πιο νωρίς από ό,τι θα έπρεπε, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να υποκύψουν σε επόμενα κύματα ψύχους.

Ιδιαίτερο κίνδυνο διατρέχουν τα ζώα που δεν μπορούν να μετακινηθούν εύκολα σε άλλες περιοχές, επισήμανε στο Reuters η Τίλι Κόλινς του Imperial College του Λονδίνου.

«Για είδη με μικρούς πληθυσμούς ή περιορισμένη γεωγραφική εξάπλωση, μπορεί εύκολα να τα βάλει στο δρόμο προς την εξαφάνιση» είπε.

Η υπηρεσία Copernicus αναφέρθηκε και στο κλίμα άλλων περιοχών όπως η Ανταρκτική, όπου η έκταση του θαλάσσιου πάγου έπεσε τον Φεβρουάριο στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί σε 45 χρόνια δορυφορικών μετρήσεων.

«Οι συνθήκες αυτές μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις για τη σταθερότητα των παγοκρηπίδων της Ανταρκτικής και τελικά για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας» προειδοποίησε η αναπληρώτρια διευθύντρια της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Σαμάνθα Μπέργκες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.