ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Meteo: Η κακοκαιρία Daniel ξεπέρασε κατά πολύ τον Ιανό σε ύψη βροχής

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Θεσσαλία πλήττεται τόσο σφοδρά από καταστροφικές πλημμύρες

Meteo: Η κακοκαιρία Daniel ξεπέρασε κατά πολύ τον Ιανό σε ύψη βροχής

Βιβλικές καταστροφές, νεκροί, αγνοούμενοι και πάνω από 720.000 στρέμματα πνιγμένα στη λάσπη, είναι ο μέχρι τώρα τραγικός απολογισμός από το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel. 

Η Θεσσαλία όμως δεν είναι η πρώτη φορά που πλήττεται τόσο σφοδρά από καταστροφικές πλημμύρες, καθώς πέρασαν μόλις 3 χρόνια από το σκληρό χτύπημα του μεσογειακού κυκλώνα Ιανού.

Όμως, ποιο από τα δύο ακραία καιρικά φαινόμενα προκάλεσε τις μεγαλύτερες βροχοπτώσεις;

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας Daniel καταγράφηκαν πολύ μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης σε σχέση με εκείνα που είχαν καταγραφεί ως αποτέλεσμα του Ιανού τον Σεπτέμβριο του 2020.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το μεγαλύτερο ύψος βροχόπτωσης κατά την κακοκαιρία Ιανός ήταν 317 mm στο Περτούλι, ενώ κατά την κακοκαιρία Daniel ήταν 910 mm στη Ζαγορά Πηλίου.

Διευκρινίζεται ωστόσο ότι ορισμένοι από τους μετεωρολογικούς σταθμούς τις προηγούμενες ημέρες, είτε σταμάτησαν να μεταδίδουν τα δεδομένα τους λόγω διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος, είτε έχασαν μέρος των δεδομένων τους λόγω της πολύ μεγάλης έντασης των φαινομένων.

Κακοκαιρία Daniel VS κυκλώνας Ιανός

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται τα 8 μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης των δύο κακοκαιριών. IanosVSDanielTop8

Απέραντη λίμνη η Θεσσαλία: Βούλιαξαν 720.000 στρέμματα – Ο δορυφορικός χάρτης

Σε μία απέραντη λίμνη έχει μετατραπεί ο κάμπος της Θεσσαλίας μετά το σφοδρό χτύπημα της κακοκαιρίας Daniel.

Συγκεκριμένα, δορυφορικά δεδομένα από το ραντάρ του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-1 που πέρασε πάνω από τη χώρα μας το απόγευμα της Πέμπτης (7/9), δείχνουν ότι ένα μεγάλο μέρος του κάμπου της Θεσσαλίας έχει πλημμυρίσει. Συνολικά υπολογίζονται περίπου 720.000 στρέμματα πλημμυρισμένων εκτάσεων.

Το μεγαλύτερο μέρος των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας έχει κατακλυστεί από τα νερά χειμάρρων και παραποτάμων του Πηνειού. Στην ανατολική Θεσσαλία, η έκταση της Λίμνης Κάρλα είναι σχεδόν ίση με την έκταση που είχε πριν την αποξήρανσή της το 1962.

Ο χάρτης με τα δορυφορικά δεδομένα που επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr δείχνει με γαλάζιο χρώμα τις περιοχές της Θεσσαλίας που έχουν πλημμυρίσει: θεσσαλια πλημμυρεσ, θεσσαλια νιουσ

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.